Ciudadanos assumeix que, després d’haver votat a favor de la investidura com a president de Mariano Rajoy, ara no té marge de maniobra per vetar cap dels possibles ministres. “No hem rebut cap tipus de consulta”, ha dit el secretari de comunicació del partit, Fernando de Páramo, en una entrevista a La Sexta.

L’escenificació prèvia al pacte per a la investidura amb les sis mesures per a la regeneració democràtica, ha passat a l’oblit i, en la situació actual, els taronges reconeixen que no tenen cap marge de maniobra per vetar cap nom; ni el del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, que sí que van vetar com a president del Congrés.

Segons De Páramo, l’èxit de C’s és que serà decisiu i “marcarà el full de ruta del govern espanyol, amb els 3,5 milions de votants” que els van donar suport a les urnes.

No entraran al govern

Per la seva banda, el vicesecretari Jose Manuel Villegas ha confirmat que Rajoy no ha parlat amb C's del Govern i ha argumentat que així ha de ser perquè C's va rebutjar un govern de coalició i, per tant, "només" competeix al líder del PP formar el seu gabinet.

"No hi ha converses. No hi ha cap tipus de negociació ni de consulta", ha insistit el diputat de Ciutadans, que recorda que el seu partit mai ha volgut formar part de l'Executiu central.

El diputat del PSC Manuel Cruz ha manifestat que Rajoy tampoc s'ha dirigit al PSOE per abordar el seu gabinet, cosa que entén perquè seria "absolutament insòlit" que un president negociés els ministres amb el primer partit de l'oposició.

Cruz, que va votar 'no' a Rajoy, ha defensat que l'abstenció de la majoria del PSOE no l'invalida per fer d'oposició en el que queda de legislatura: "L'oposició es demostra a partir d'ara", ha tancat.

Calendari

Segons ha concretat el mateix president del govern espanyol, aquest dijous a la tarda farà públic el nom dels ministres que juraran el càrrec el mateix divendres al matí.

Algunes fonts assenyalen que Rajoy podria sorprendre amb una gran reestructuració de l’equip de govern.