El partit taronja vigilarà al Govern per assegurar que compleix amb la sentència del Tribunal Suprem que confirma el 25% del castellà a les escoles. En una roda de premsa davant de la Conselleria d'Educació, el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha avisat al conseller Josep Gonzàlez-Cambray que si continua donant instruccions d'incomplir la sentència del TS, anirà als tribunals.

De moment, però, Carrizosa ha avisat que no mourà fitxa ja que, com ha recordat, hi ha uns terminis de marge per complir les sentències: "Haurem de veure què fa el departament d'Educació. No tingui cap dubte que si el conseller creu que està per sobre de les sentències judicials, Cs, en defensa de la igualtat de tots els ciutadans, denunciarà el conseller quan ho creguem oportú".

 

Gonzàlez-Cambray va enviar dimecres una carta als directors dels centres educatius catalans en la qual els animava a fer cas omís de la sentència que obliga les escoles a impartir almenys un 25% de les classes en castellà. En l'escrit, els exposava que com la decisió del Suprem és un "greu atac" als fonaments del model d'escola catalana, no han de fer cap canvi en els seus projectes, i els va garantir que el Departament estarà sempre al seu costat "donant empara" a la seva vocació de servidors públics.

Cs envia una carta a Cambray

El torn de la carta avui ha estat per part de Cs. Abans de les declaracions a la premsa davant la Conselleria, el partit taronja ha fet arribar una missiva a Cambray avisant-lo que la carta que va enviar  "és pròpia d'un règim totalitari" i suposa "un menyspreu absolut" cap als professors i el sistema educatiu català: "suposa una coacció intolerable als funcionaris".

Per escrit, Cs també insta al conseller a acatar "immediatament" la sentència del TS, i l'avisa que si no ho fa, "no només estarà arrabassant un dret fonamental als ciutadans de Catalunya, sinó que probablement incorrerà en responsabilitats penals", i li ha pregat que "deixi de vulnerar" el dret que tenen els pares catalans a educar els seus fills també en castellà.

"Vostè i el seu Govern intenten amb la seva reacció atiant l'espantall del catastrofisme lingüístic és seguir distorsionant la realitat i furtant a la ciutadania de Catalunya el seu dret a rebre l'ensenyança en les dues llengües maternes de la majoria dels catalans, castellà i català, en una proporció raonable i equilibrada", afegeix l'escrit.

Per últim lamenten que el 25% en castellà sigui, al seu parer, un percentatge escàs, però defensen que els tribunals hagin fixat aquest mínim davant "la desobediència dels successius governs de la Generalitat, que fa dècades que desobeeixen les sentències en relació amb la mal anomenada immersió lingüística, que és de fet un eufemisme equívoc per anomenar un sistema monolingüe en català profundament injust i perjudicial per als nostres fills".