La policia espanyola ha carregat aquest dijous contra una concentració de més d'un centenar de persones que s'ha format davant l'Assemblea de Madrid, al districte Pont de Vallecas, per reclamar un sanitat pública de qualitat i la dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

A través d'imatges a les xarxes socials, es veu com el Cos Nacional de Policia i antiavalots han dissolt aquesta concentració improvisada davant el parlament madrileny, ubicada a la zona d'Entrevies-Pont de Vallecas, després que tallés l'avinguda de Pablo Neruda. A la concentració hi ha participat la portaveu d'Unidas Podemos a la Assemblea, Isa Serra.

Després de la concentració al centre de salut, un grup d'unes cinquanta persones han traslladat les seves queixes als voltants de l'Assemblea de Madrid -a escassos 500 metres de l'esmentat centre sanitari-, on ha intervingut la Policia. Segons fonts del cos, s'ha detingut tres persones que han carregat contra les forces de seguretat llançant-los pedres. A més, quatre policies i tres manifestants han resultat ferits.

El portaveu de Más País al Congrés, Íñigo Errejón, ha apel·lat a través de les xarxes socials al govern espanyol perquè expliqui "el diferent tracte a qui es concentra a Vallecas o a Núñez de Balboa.

Concentracions en 50 centres sanitaris

Aquest dijous, amb el lema #LosBarriosSeLevantan, la Federació Regional d'Associacions Veïnals de Madrid (FRAVM) havia impulsat concentracions en més de 50 centres sanitaris de la Comunitat de Madrid per exigir la millora de l'Atenció Primària, la contractació de rastrejadors, l'obertura de zones verdes o el reforç dels mitjans de transport públics.

manifestacio policia espanyola càrregues vallecas - efe

Un manifestant s'enfronta a un policia a Vallecas | Efe

També han mostrat el seu rebuig als actuals confinaments selectius, per considerar-los "injustos, segregadors, estigmatitzadors i, a més, poc eficaços des del punt de vista sanitari". En l'actualitat hi ha restriccions en 26 àrees sanitàries dels districtes de la capital de Carabanchel, Usera, Villaverde, Vila de Vallecas, Pont de Vallecas i Ciutat Lineal, i 11 de les localitats de Fuenlabrada, Humanes, Moral d'Enmedio, Parla, Getafe, San Sebastián de los Reyes i Alcobendas.

Encara així, la Comunitat de Madrid ha indicat que estudia restriccions de mobilitat en altres punts de la regió que previsiblement seran anunciades aquest divendres, 25 de setembre.

Els sanitaris del Samur-Protecció Civil que han arribat al lloc han atès minuts abans de les 20 hores als quatre policies per contusions lleus. També han assistit a una noia de 17 anys amb una fractura al cap, que han volgut traslladar a l'hospital però ha renunciat. I a un noi de 19 anys amb una contusió lleu al cap, que no ha necessitat ser traslladat a cap centre sanitari, ha detallat a Europa Press una portaveu d'Emergències Madrid.

La policia espanyola, que ha destacat que la intervenció ha estat "proporcional" davant un grup de persones "molt agressives", continua a la zona i no descarta noves detencions, han informat a Europa Press fonts policials. El Samur-Protecció Civil també es troba al lloc de forma preventiva.