El canal internacional més important de la televisió russa, RT, ha començat una sèrie de documentals en què exposa el costat més fosc de les institucions espanyoles. El primer reportatge publicat el dedica a l'exèrcit espanyol i ho fa parlant amb testimonis en primera persona de membres de les forces armades que han estat apartats després d'un accident que els ha deixat seqüeles. Tots ells defineixen les forces armades espanyoles de "màfia", "frau" i "tenir una facilitat enorme per abandonar-te quan ja no serveixes". Aquest és el resum publicat per RT a les xarxes socials.

Un dels casos que posen la pell de gallina és el de l'Ivan Ramos, un legionari que va evitar la mort en un accident a l'Afganistan l'any 2011 i que li va comportar perdre un ronyó, la melsa i trencar-se 17 ossos. Amb una discapacitat pràcticament total, del 80%, l'exèrcit tan sols li va reconèixer el 24%. Ara, està aprenent a conviure amb el dolor i després d'un litigi i recórrer constantment a la Seguretat Social, ha aconseguit vuit anys després la seva plena incapacitat. El soldat Ramos lamenta el temps perdut i haver-lo "silenciat i apartat" sense cap mena de compensació econòmica.

exercit espanyol rt

El canal rus RT especifica que tant el govern espanyol com les forces armades s'han negat a respondre'ls per tenir-ne la versió oficial. No obstant això, han exposat unes xifres força clarificadores. Tal com publica el Ministeri de Defensa, 8.400 militars menors de 65 anys van ser expulsats fins l'any 2017 i els criteris per establir el grau de lesió és del tot invers entre l'administració civil i la militar. De mitjana, una discapacitat que atorga la Seguretat Social arriba a ser tres vegades més alta que la que concedeix el Tribunal Mèdic Militar.

Des de fa tres anys el govern espanyol va crear l'Oficina d'Atenció a la Discapacitat de les Forces Armades i fa poc, la ministra en funcions, Margarita Robles, ha demanat disculpes a tots els militars afectats. Malgrat les intencions públiques, la realitat és una altra.