Avui, en el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat, diversos antics verificadors comptables i tresorers han assegurat aquest dijous al jutjat que els comptes de l’entitat els arribaven dels seus superiors: el comptable de l’entitat, ja mort, i l’exregidor socialista Cristóbal Plaza, i que ells només signaven la seva veracitat, sense analitzar la documentació a fons. Eren càrrecs creats als estatuts i pels quals no cobraven cap salari. Per això, tots han coincidit, segons fonts jurídiques, en assenyalar l’exregidor i aleshores director de l’entitat i el comptable com els qui realment dominaven la comptabilitat del Consell.

Aquest dijous han declarat davant de la jutgessa que investiga les suposades irregularitats comptables al Consell Esportiu un total de vuit investigats, tots càrrecs o excàrrecs intermedis de l’entitat. Aquest divendres declararà com a investigada l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, la seva cap de gabinet, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el regidor i exdirectiu del Consell Cristian Alcázar.

Aquests verificadors eren designats per la comissió directiva de l’entitat, però molts d’ells no tenien cap mena de formació ni experiència en comptabilitat i alguns d’ells van ser nomenats sense saber-ho prèviament i mostrant certes resistències. Eren persones vinculades a entitats esportives de la ciutat i algunes d’elles al PSC. Finalment, Plaza els acabava convencent d’acceptar el càrrec. Tots sabien que hi havia una “comptabilitat partida”: la que es mostrava a l’assemblea de socis i que només incloïa les partides subvencionades per l’Ajuntament, d’uns 400.000 euros, i la més real, que doblava l’anterior i que es presentava a la Generalitat. No obstant, confiaven en la feina de Plaza i del comptable i la seva administrativa, han assegurat, i s’han desresponsabilitzat de qualsevol coneixement de possibles irregularitats.

El cas el va destapar fa poc més d’un any el regidor socialista, ara apartat del govern municipal, Jaume Graells, que el va denunciar a la justícia després que Marín mostrés una suposada “passivitat” quan ell li va explicar les seves sospites. Graells va declarar aquest dimecres, per segon cop, com a testimoni, i va explicar que va trobar “centenars” de pagaments en efectiu i no declarats a Hisenda. Eren petits pagaments a àrbitres o a col·laboradors que ajudaven a organitzar esdeveniments esportius escolars i populars. Alguns d’aquests col·laboradors ho feien desinteressadament, però altres cobraven petites quantitats, com 30 o 40 euros, per ajudar a tallar carrers, moure tanques o estar present en una competició.

També hi hauria pagaments per dietes poc raonables, com bars de copes o esmorzars, multes, la grua municipal, llibres d’autoajuda suposadament per fer regals o col·laboracions per fer un llibre. Aquestes despeses es pagaven en efectiu, amb simples rebuts sovint només amb la data i el nom del cobrador però sense el motiu especificat. Formaven part d’una comptabilitat interna, i els diners sortien o de les quotes que pagaven les famílies per activitats extraescolars i casals, o de retirades en efectiu dels comptes de l’entitat, que rebia importants subvencions municipals i de la Generalitat, i també de la Diputació, de la qual Marín és presidenta des del juliol del 2019.

Altres despeses investigades són, per exemple, la indemnització de 42.000 euros a Cristóbal Plaza, que va decidir deixar de ser col·laborador del Consell, però poc després d’acabar l’atur va ser contractat com a assessor del consistori, i després va ser regidor d’Esports i president del mateix Consell.

Marín, sota sospita

Graells va explicar el cas a Marín el 3 de febrer, però fins l’11 de febrer l’alcaldessa no hauria fet res, segons aquest regidor, ara sense funcions de govern. El 16 de febrer Marín hauria parlat amb Cristóbal Plaza, aleshores regidor d’Esports i expresident del Consell, per encarregar una auditoria. El 25 de febrer es va decidir l’empresa que faria l’auditoria i el 10 de març es va portar la documentació a l’auditor. Segons Graells, aquest temps va ser excessiu i mentrestant Marín, Plaza i el tinent d’alcaldia Cristian Alcázar haurien maquinat per apartar-lo i intentar tapar aquestes presumptes irregularitats. En aquest intent també hi hauria participat el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, també investigat.

Tot això s’hauria intentat ocultar a les assemblees generals del Consell, on es van presentar uns comptes d’uns 400.000 euros anuals, mentre que a la Generalitat se li presentaven els comptes, més reals, segons algunes fonts, de més de 800.000 euros.

La jutgessa investiga Marín i 14 persones més, entre les quals alts càrrecs municipals i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, per malversació de fons públics, omissió del deure de perseguir delictes, prevaricació, apropiació indeguda, administració deslleial i falsedat documental. També ha autoritzat la policia a examinar el contingut del mòbil de l'alcaldessa.

La també presidenta de la Diputació de Barcelona va demanar a mitjans de desembre poder declarar al jutjat després que la setmana anterior la Policia Nacional la detingués per una suposada desviació de subvencions públiques. Marín va declarar durant tres hores davant la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) com a investigada policialment per prevaricació, malversació de diner públic i omissió del deure de perseguir un delicte.

Les irregularitats investigades

Segons el jutge, hi ha indicis que almenys els últims quatre anys membres de la directiva del Consell Esportiu i alhora membres de l'Ajuntament, "en connivència amb el director, anomenat secretari anteriorment, haurien disposat, amb afany de lucre i de forma indeguda i fraudulenta, dels fons d'aquest organisme, falsejant o alterant documentació de l'entitat per ocultar els fets i donar-li l'aparença de legalitat".

Així, es considera que hi estarien implicats l’expresident de l'entitat i també exregidor d'Esports, Cristóbal Plaza, Cristian Alcázar, també tinent d'alcalde i anterior president del Consell, i Eduard Galí, actual director del Consell. Segons la interlocutòria del 22 de desembre, tots tres haurien utilitzat diners de l'entitat pel seu propi profit o el de tercers i amb finalitats aparentment alienes a l'organisme, "actuant amb total impunitat en aprofitar-se de les facultats de direcció inherents al càrrec que tenien en l'organisme i de la seva condició de membres de la corporació local". Així, haurien "ideat un sistema de comptabilitat ocult, exclòs de qualsevol tipus de control aliè als presumptes responsables, i falsificant diversos tipus de documents de l'entitat per evitar el seu descobriment per part de l'òrgan intern encarregat del control i la fiscalització econòmica".

La jutgessa creu que els tres principals investigats haurien actuat amb la "connivència" d'altres persones, com Marín, que hauria "afavorit o facilitat de forma indiciàriament injusta la concessió de subvencions amb fons públics de l'Ajuntament a l'entitat dirigida i gestionada pels investigats". Aquests fons haurien servit a Alcázar, Plaza i Galí per seguir amb el seu entramat i Marín els hauria ajudat a evitar que fossin descoberts, i va mantenir una "conducta omissiva i passiva" quan l'ara extinent d'alcalde Jaume Graells va explicar-li les seves sospites.

Els implicats també haurien falsificat documents interns del Consell Esportiu sobre la seva situació econòmica i financera per a no només desviar fons de l'entitat, sinó per aconseguir-ne més procedents del consistori, del qual formaven part. També hi ha converses entre els principals investigats on s'evidenciarien els intents per ocultar els fets.

Aquestes acusacions de la jutgessa es basen principalment en la declaració judicial inicial de Graells i d'una administrativa del consell encarregada de la tresoreria i la facturació, una auditoria encarregada per buscar irregularitats i la documentació decomissada en els escorcolls policials. A més, la jutgessa diu que després que Graells denunciés els fets, els tres principals investigats haurien maquinat per intentar ocultar-los, cosa que s'ha descobert a través dels seus missatges, trucades i documents informàtics. De fet, el jutge creu que tots tres van "orquestrar una maniobra per aparentar una correcta actuació i excloure el denunciant de l'entitat esportiva", operació que haurien fet juntament amb Marín i Figueras.

La jutgessa també va demanar a la Udef que li aporti l'acta de la reunió de la comissió directiva del 16 de setembre del 2016, si l'han trobat en els escorcolls. Al Consell Esportiu li va demanar que identifiqui tots els treballadors de l'entitat en aquells moments.

A més, en una interlocutòria del mateix 22 de desembre, la jutgessa autoritzava la policia a accedir i examinar el contingut del telèfon mòbil de Marín, diligència prevista per al 29 de desembre passat. La policia sospitava que al mòbil de Marín hi podia haver proves de les seves converses amb altres investigats com Alcázar o Figueras.