Que el PSOE hagi optat per deixar la investidura de Pedro Sánchez en mans de l'independentisme ha regirat l'estómac a determinats sectors del socialisme espanyol, amb els barons Javier Lambán i Emiliano García-Page ―els presidents de l'Aragó i Castella-la Manxa― al capdavant de les crítiques. Aquest dissabte, des de Barcelona, la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, els ha estirat les orelles durant una intervenció al XIV congrés del PSC. Destaquen, sobretot, dos advertiments: que "estimar Catalunya i defensar-la no implica estar contra Espanya" i la pregunta "a qui li estranya que dialoguem? S'ho ha de mirar". És cert que no els ha mencionat directament, però tampoc no ha calgut. 

Lambán i García-Page han sortit en tromba contra ERC, qualificant-los d'indesitjables, i han defensat obertament una aliança amb Cs i el PP. Unes declaracions davant les quals Miquel Iceta els va demanar respecte per les negociacions. La reacció no va trigar, i el president de l'Aragó va acusar el líder del PSC ni més ni menys que de supremacista. Després d'aquesta agitació, Calvo ha sortit al pas, fent pinya amb l'aposta de la cúpula del PSOE d'obrir converses amb ERC i confiar-les, en bona part, als dirigents socialistes catalans. "En democràcia estem obligats a parlar". I ha afegit: "No esperem menys de la resta de socialistes espanyols". 

La mà dreta de Pedro Sánchez a la Moncloa ha subratllat que "és molt més constructiu i necessari una Catalunya que encaixa en un estat com el nostre" i ha reivindicat la "diversitat territorial del país" i una "Catalunya amb la seva llengua, costums, desenvolupament i autonomia política". En relació al diàleg, ha apostat per una "solució raonable, possible i legal" i ha assenyalat la necessitat d'encarrilar-lo dins dels "procediments democràtics i legals", en el marc dels "paràmetres polítics i jurídics que en democràcia ens obliguen". 

Amb la taula de diàleg amb Esquerra Republicana funcionant amb discreció però a tota màquina, Calvo ha insistit que es tracta "d'una oportunitat extraordinària per fer valdre la política", per "bastir ponts". Això sí, ha avisat l'independentisme que "ningú és més valent ni més llest per saltar-se les normes". 

En contrast amb aquesta mà estesa, ha carregat amb duresa contra "les dretes", el Partit Popular i Ciutadans, a qui ha retret que des de les primeres eleccions generals d'enguany, les d'abril, "no han mogut ni un dit per Espanya". "Ens han deixat sols amb la responsabilitat", ha afirmat Calvo.