Els grups independentistes, JxSí i la CUP, temen que l'executiu de l'Estat intenti activar aquest dimecres una suspensió de la Mesa del Parlament prèvia al debat de la llei del referèndum per tal d'impedir l'aprovació del text en el ple de demà, segons ha pogut saber El Nacional. Aquesta suspensió vindria justificada per un nou incident d'execució de la sentència del TC que impedia qualsevol acció relacionada amb el procés independentista.

La Mesa no ha admès tampoc avui a tràmit la llei del Referèndum per evitar que el Tribunal Constitucional pugui actuar contra el projecte. La previsió és que en el ple de demà, JxSí i la CUP apel·lin a l'article 81.3 del Reglament per demanar un canvi en l'ordre del dia per incloure el debat d'aquesta llei. Serà la Mesa qui haurà d'admetre a tràmit la petició.

La presidenta, Carme Forcadell, ja té dues querelles de la fiscalia davant del TSJC per permetre la votació de les conclusions de la comissió del procés i per a la votació de les resolucions sobre el referèndum —la qual va motivar també una querella contra la resta de membres de la Mesa que van votar a favor del tràmit—.

En el moment en què la Mesa accepti incloure aquest punt a l'ordre del dia, el Tribunal Constitucional podria actuar d'ofici, en funció de la reforma de la llei orgànica que regula el seu funcionament i que contempla la possibilitat d'intervenir directament per garantir el compliment efectiu de les seves resolucions. Això podria comportar des d'un advertiment a la presidenta fins a la suspensió de Forcadell i la resta de membres de la Mesa afectats.

Dret internacional

Des de JxSí, Marta Rovira ha advertit aquest dimarts que el Parlament actuarà amb totes les eines a l'abast, inclòs el dret internacional, per garantir que el ple se celebri.

El TC ha mostrat públicament les reticències a aplicar l'article 92, la qual cosa podria obligar a actuar l'advocat de l'Estat per instar el Tribunal a actuar per incident d'execució de la sentència.

En qualsevol cas l'alt tribunal està reunit en sessió ordinària des d'avui fins dijous, per la qual cosa, qualsevol actuació, ja sigui per una via o altra es podria activar de manera immediata. Fins i tot, es podria comunicar per correu electrònic. Els grups de l'oposició ja han anunciat que utilitzaran tots els ressorts del Parlament per dilatar el debat, la qual cosa donaria temps a l'Estat per intervenir.

Davant una suspensió, la Mesa podria quedar en mans del vicepresident segon, José María Saavedra, de Ciutadans, tret que la presidenta i la resta de membres de la Mesa afectats per la suspensió decidissin ignorar l'ordre. En aquest cas, es podria activar el règim de sancions, entre 3.000 fins a 30.000 euros.