Vestida de groc de cap a peus i sense un sol paper. Si en el passat havia acusat l'excés de nerviosisme en les seves intervencions públiques, a Carme Forcadell no li ha tremolat la veu durant el que segur que ha estat el discurs més complicat de la seva vida. 

"Espero que jutgin els fets comprovats i no les falses especulacions que obvien la realitat", ha demanat. L'expresidenta del Parlament no ha dubtat a denunciar que "estic sent jutjada per la meva trajectòria política, per ser qui soc, no pels meus actes"És a dir, que si s'enfronta a una condemna de fins a 17 anys de presó és per la seva etapa al capdavant de l'ANC, no pel seu càrrec de presidenta de la cambra catalana.

"Resulta totalment incomprensible que se m'acusi de rebel·lió", ha assenyalat, més "després de 4 mesos de judici on les proves han demostrat que la meva conducta ha estat la mateixa que la dels meus companys de la Mesa". Uns companys que estan en llibertat, que han quedat fora de la causa del Suprem i que en tenen una d'oberta per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És a dir, per ells no es demana presó. "El meu vot ha estat tan important o tan poc important com els seus, no hi ha cap declaració, cap fet, que difereixi dels meus companys", ha criticat. 

Forcadell porta 447 dies a la presó. I avui, serena durant el seu al·legat final, ha advertit el tribunal dels "desesperats intents" de les acusacions "per canviar la realitat per sostenir acusacions contra mi, com per exemple atorgar-me funcions que no tenia perquè el reglament del Parlament no ho permet". 

Com s'havia afartat d'afirmar al llarg del 2017, quan li van començar a ploure les querelles arran dels debats sobre el procés al Parlament, Forcadell ha repetit que "les iniciatives parlamentàries són dels grups parlamentaris, de la ciutadania, però mai de la Mesa", que "la Mesa no pot ser un òrgan censor, sinó que "al Parlament la paraula ha de ser lliure, perquè és l’essència de la democràcia".