L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat l'encarregada d'escriure, des de la presó d'Alcalá Meco de Madrid, el manifest de la Flama del Canigó 2019.

A la carta, Forcadell ha demanat mantenir sempre encesa la Flama ''com a símbol de democràcia'' i com a ''bandera de cultura i llibertat'' i ha assegurat que es renova així, ''la unitat de la llengua catalana'' com es renova també el compromís ''amb la justícia, la pau i la llibertat''.

L'escrit de Forcadell ha acabat demanant als catalans que surtin al carrer a "gaudir de la vida i de la festa de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans". Abans d'acomiadar-se ha afegit: ''sapigueu que passi el que passi, ens retrobarem en llibertat''. 

Cuixart: "La Flama ensenya a trencar les barreres de l'Estat"

Les paraules de Carme Forcadell s'han llegit durant la recepció de la Flama del Canigó al Parlament de Catalunya, en que la vicepresidenta d'Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha llegit un escrit de Jordi Cuixart on ha assenyalat que creu que la flama ha permès ensenyar ''a trencar les barreres imposades per l'Estat''.

Per a Cuixart, ''ni 612 dies de presó, ni 52 sessions de judici'' li faran ''renunciar a transformar la societat'' i ha afegit que ''ni tan sols la sentència que pugui venir''. Per això, ha assegurat continuar treballant pels drets humans, i construint un ''futur de justícia i llibertat amb la cultura al centre de tot''.

La vicepresidenta de l'entitat ha recordat que és el segon Sant Joan que Jordi Cuixart no pot presidir aquest acte, igual que Carme Forcadell, que si que ho va fer el 2017, quan era aleshores, presidenta del Parlament. 

Després de l'acte, els assistents han sortit a la porta del Parlament i han repartit la Flama del Canigó en diferents fanalets que s'aniran escampant per poder encendre les fogueres de Sant Joan arreu del país aquest diumenge al vespre. Una ballada de gegants ha tancat la celebració.