Aquest dimarts dijous 27 d'abril se celebra el dia de la patrona de Catalunya, la Mare de Déu de Montserrat, i l'expresidenta del Parlament i membre d'ERC, Carme Forcadell, ha aprofitat per felicitar a través de les xarxes socials "a totes i tots els Montserrats" i ha demanat a "La Moreneta" que "si fa miracles, que faci ploure amb una pluja fina i constant a tot el país" per pal·liar la sequera. La sequera que afecta Catalunya està batent rècords, amb gairebé dos anys de pluges molt per sota dels paràmetres habituals i amb els pantans de les conques interiors dels rius Ter i Llobregat a tan sols el 25% de la seva capacitat

Dos anys de sequera a Catalunya: estat d'excepcionalitat i restriccions per la manca d'aigua

Fa dos anys que hi ha sequera a Catalunya, amb pluges per sota de la mitjana històrica, i els embassaments es troben a un 28% de la seva capacitat total. El mes passat, el Govern de la Generalitat va decretar l'estat d'excepcionalitat a la conca del Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga, amb restriccions d'ús d'aigua per a la població a un total de 224 municipis, sobretot de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i en un territori de gairebé 6 milions de persones. La primavera, que és una de les èpoques més plujoses de l'any, no està deixant ruixats abundants i no s'espera que de moment això canvïi a curt termini. La situació és tal que s'ha fet ressò a la premsa internacional, i mitjans com The New York Times, la BBC o The Guardian han publicat imatges del pantà de Sau amb l'església totalment visible explicant que es tracta de "la pitjor sequera en dècades". 

pantà de sau. ACN
Pantà de Sau / ACN

Les restriccions acordades entre l'Executiu català i l'Agència Catalana de l'Aigua en l'escenari d'estat d'excepcionalitat estipulen un màxim de 230 litres per habitant i dia, incloent el consum a les llars i tots els serveis municipals, tot i que principalment afectaran aquests últims i a les llars la restricció no hauria d'afectar, ja que el consum mitjà a Catalunya és de 117 litres per habitant i dia. També s'ha reduït la dotació de reg agrícola en un 40% i està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat, a excepció del mínim per la supervivència d'arbres i plantes. Tampoc està permès netejar els carrers i edificis amb aigua potable, i les piscines només es poden omplir parcialment. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va afirmar fa uns dies en una entrevista a TVE que "ens hem de preparar com si no plogués mai més" i que "tota gota compta".