La situació a Catalunya ha tingut protagonisme en l'obertura de l'any judicial militar. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha advertit aquest dimarts davant la cúpula militar que els qui ataquen “cegats per la irracionalitat” i de manera “brutal” la democràcia espanyola i pretenen “trencar el model de convivència” a Catalunya en pagaran les conseqüències. Parafrasejant Sèneca, Lesmes ha recordat que “en un Estat on quedin impunes la insolència i la llibertat de fer-ho tot acaba enfonsant-se a l’abisme”.

Lesmes ha advertit que cal que tots els estaments de l’administració espanyola refermin “que els nostres timons s’han de manegar exclusivament des del ple respecte a la legalitat i des de l’estat de dret”. “Només hi ha un objectiu clar: la defensa de la nostra Constitució de 1978, i en aquesta missió de protecció de l’ànima de l’Estat cal prestar una especial atenció a la importància de la justícia per assegurar la supremacia de la llei i la tutela dels drets individuals i col·lectius”, ha conclòs.

Durant el seu discurs davant la cúpula militar i la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, s'ha referit a la resposta a la sentència del judici al procés per part d'“una exigua però estrepitosa part de la societat” de Catalunya conformada per “ciutadans cegats per la irracionalitat” que està “atacant de manera frontal la base de la nostra democràcia”.

Aquests, segons Lesmes, “pretenen trencar per la força i la violència el model de convivència sobre el qual s’assenten els principis bàsics de la nostra societat”, que són “els pilars de l’Espanya constitucional” i “el respecte a la llei i als drets i llibertats de la resta”.