El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es vol implicar "activament" en la refundació de Convergència. Convençut que cal "muscular bé" la formació, descarta, però, que la seva "vocació" sigui ser secretari general del partit, que com ha explicat El Nacional, li haurien fet arribar alcaldes convergents en una reunió convocada per ell mateix al municipi gironí de Sant Martí de Llémena.

Puigdemont, que ha estat entrevistat a RAC1, ha tallat d’arrel el debat sobre la seva persona. “S’han acabat els projectes de grans lideratges personals”, ha assegurat, insistint que la nova política ha canviat les maneres de fer. I en aquest sentit ha emfatitzat que “ens cal un nou espai polític que interpreti bé i pugui servir a la societat”.

El seu pas per la presidència també té data de caducitat. És la condició que va posar en la conversa in extremis amb l’expresident Artur Mas per assolir les regnes del país, en un moment on tot semblava apuntar cap a nous comicis. “No seria del tot honest si aprofités aquesta plataforma excepcional per consolidar-me”, ha afirmat, assegurant també que “aquest país ha de poder encarar la nova etapa deslligat de mans”.

Investidura espanyola

L’Estat s’aboca cap a noves eleccions. Per Puigdemont, el pacte vindrà a posteriori, en un panorama que no canviarà massa. “La gent descobrirà que es podria haver fet abans” i que “s’ha estat incapaç de prendre compromisos i decisions fermes”. “Si el president Mas hagués pensat en clau de partit, hauríem anat a eleccions”, ha exemplificat el convergent, emfatitzant que “amb el temps se li reconeixerà”.

Després de tenir reunions amb cadascun dels líders polítics principals –Mariano Rajoy, Albert Rivera, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez– Puigdemont és escèptic sobre la capacitat de resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. “Cap d’ells té un projecte que respongui als desafiaments claríssims. I si el tenen, no tenen el suport polític necessari”, ha indicat.

Però “la política catalana s’ha emancipat”. Si bé ha admès que, aspirant a una solució negociada, “amb alguns ens podem entendre millor”, ha subratllat que a dia d’avui ja s’està vivint “al marge”.

Impugnacions

“Missatge rebut”. Així ha respost Puigdemont, com també va fer la portaveu del Govern, Neus Munté, als tres nous recursos del Govern espanyol davant del Tribunal Constitucional. Concretament, i després d’una reunió entre el president i Mariano Rajoy on li va demanar aturar la “judicialització de la política”, són l’impost sobre vivendes buides, la simplificació de l’administració de la Generalitat i la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones.

“Tenim raó”, ha argumentat, criticant que “m’esperava que fossin un pèl més intel·ligents, i han demostrat que no els interessa parlar de política”. Per això ha reivindicat que “nosaltres anirem fent”, perquè qui està negant la via del pacte és l’Estat i “el peix al cove ha periclitat”.

Ara bé, la independència “no és com fa cent anys, de sortir al balcó, pitjar un botó i dir ja està”. Puigdemont considera que és un procés històric que “no té referents equiparables” i que hi ha una sèrie d’elements que “poden influir” en els 16 mesos. Entre d’altres ha enumerat els resultats d’unes anticipades, el cas 9N, el Brexit (amb el factor Escòcia) i la crisi dels refugiats.