El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha exigit a l'Estat espanyol una declaració institucional per restaurar la figura del president Lluís Companys, que va ser afusellat pel franquisme el 1940. En l'ofrena floral per l'aniversari del seu assassinat, des del cementiri de Montjuïc, el president ha exigit al govern espanyol que assumeixi la seva "responsabilitat" en l'afusellament de Companys i que reconegui la "injustícia" del seu processament. "Que posi de manifest la il·legitimitat de l'òrgan que el va jutjar i que declari la nul·litat de la seva sentència", ha exigit el president Aragonès enmig de les negociacions d'investidura pel president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez. 

Reivindicació històrica del catalanisme

Es tracta d'una reivindicació històrica del catalanisme polític, sobretot per part d'ERC, que ho ha demanat constantment des de les institucions espanyoles. Per això, el president ha insistit en la restauració de la figura del president Companys, qui va ser detingut per les autoritats alemanyes a França un 29 d'agost de 1940. Precisament, Aragonès ha recordat com les autoritats alemanyes han reconegut la seva implicació en la detenció de Companys i, per això, demana a l'Estat espanyol que faci el mateix. 

Aragonès, alhora, ha recordat que es tracta de l'únic president fruit d'una elecció democràtica assassinat en el període de guerres. "Va ser afusellat per ser republicà, catalanista i d'esquerres, però sobretot ho van fer per ser el president de Catalunya", ha dit el president Aragonès, qui ha definit Companys de ser un home "compromès" amb el seu país. 

La memòria com a antídot

A més, el cap de l'executiu català considera que si l'Estat acaba cedint no seria només un acte de desgreuge cap al president Companys, "sinó també cap a tota una generació que després d'haver defensat els drets i llibertats del nostre país van ser represaliats i forçats a anar a l'exili". "Molts d'ells van ser afusellats, malauradament. És un missatge cap a tota una generació que gràcies a la seva perseverança avui som aquí continuant amb la mateixa lluita i defensant els valors republicans", ha dit el president Aragonès. Per això, aposta per la memòria històrica com el "millor antídot" contra l'oblit

Amb tot, just fa un any, el ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, va assegurar que amb l'entrada en vigor de la nova llei de memòria democràtica la sentència de mort del president Companys quedava anul·lada automàticament. El titular de Presidència espanyol ha detallat que la llei, en l'article 5, ja reconeix la nul·litat de la sentència de Companys i no és necessari "més procediment".