El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha pronunciat públicament arran de l'oferiment de la vicepresidenta segona en funcions del govern espanyol, Yolanda Díaz, a ERC i Junts per reformar el reglament del Congrés dels Diputats i permetre que s'hi pugui parlar en català a canvi d’un pacte per la Mesa.

Doncs bé, d'entrada, Puigdemont ha deixat clar que no cal reformar el reglament del Congrés per permetre que s'hi pugui parlar català, tal com planteja Díaz. "Enlloc del reglament no es diu que hi hagi l’obligació de fer servir el castellà, o la prohibició de fer servir una altra llengua oficial. Per tant, amb la voluntat política de la presidència n’hi ha prou. I de voluntat fins ara no n’hi ha hagut mai", ha piulat a Twitter.

El president Puigdemont també ha afirmat que el procés de reforma del reglament "sol ser una estratègia per fer perdre el temps fent veure que intentes arreglar un problema que en realitat a tu t’importa un rave". I ho ha exemplificat, tot adjuntant una captura de pantalla de les múltiples pròrrogues presentades pel PSOE a la reforma del reglament del Senat perquè s'hi pugui parlar català. "Pròrrogues i més pròrrogues… fins que la proposta ha caducat perquè la legislatura s’ha acabat. Sabeu qui va presentar les 59 propostes de pròrrogues per evitar el debat i votació en comissió? El Grup Parlamentari Socialista", assenyala el president en la mateixa piulada. I ho rebla, tot assegurant que "són mestres en filibusterisme parlamentari".

Díaz ofereix a ERC i Junts poder parlar català al Congrés a canvi d’un pacte per la Mesa

Poder parlar català, basc i gallec al Congrés dels Diputats a canvi de permetre que la Mesa de la cambra baixa estigui controlada pel bloc d'esquerres. Això és el que ha ofert aquest dimecres Yolanda Díaz a ERC i Junts. I és que ambdues formacions independentistes tenen la capacitat de decidir si la presidència del Congrés recau en una força del bloc progressista o no. “Des de Sumar pensem que a les cambres s’ha de propiciar una reforma del seu reglament per poder expressar-nos-hi en les llengües cooficials”, ha manifestat. I ha subratllat que cal fer “avenços” en el parlamentarisme espanyol per tal que Espanya comenci a fer mostres de la seva “pluralitat”.