El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha carregat aquest dimarts contra l'acord de claredat presentat pel president Pere Aragonès en assegurar que "no té el consens necessari". "S'imposa el camí partidista que no té cap consens, ni tan sols entre independentistes", ha criticat el president a través de les xarxes socials. En aquesta línia, ha recordat que la proposta ja "va ser rebutjada pel Parlament" i que totes les iniciatives de referèndum acordat amb Espanya també "han estat rebutjades cada vegada que s'han plantejat". "Ni disposant del poder per investir president del govern espanyol hi ha hagut cap possibilitat que s'acordés", ha afegit.

Així mateix, Puigdemont ha assenyalat que, en canvi, "la llei del referèndum i la declaració d’independència" sí que van comptar amb el suport majoritari, quan "van ser aprovades per majoria absoluta". "Però es continua impulsant allò rebutjat i es continua ignorant allò aprovat; es continuen desoint totes les propostes per explorar com continuem el camí que vam decidir emprendre de forma legal i legítima", ha denunciat. 

Puigdemont denuncia electoralisme en la proposta

El president a l'exili ha apuntat que "els qui han acceptat el marc de l’independentisme constitucional no tenen legitimitat suficient per desfer el camí col·lectiu i arrossegar tota la resta a una deriva". En aquesta línia, ha parlat sobre un possible electoralisme en la proposta de l'acord de claredat: "Potser porta beneficis personals i de partit, però cap ni un per a Catalunya i els catalans". Puigdemont ha assenyalat que "hi ha moltes preguntes que encara no han estat respostes" i, tal com ha fet Junts, ha denunciat que "tanta opacitat no fa creïble la claredat que prometen, casualment a sis setmanes de les eleccions". 

"Pel bé de la claredat, el primer que caldria demanar abans de començar cap treball seria conèixer el contingut de les converses i dels acords que hi ha hagut entre els governs espanyol i català", ha insistit, a la vegada que ha subratllat que els precedents d'acord no són "gens optimistes". "Tenim dret a preguntar-nos si es vol un acord de claredat per tornar a investir Pedro Sánchez i tenir gasolina per una nova farsa de la taula de diàleg. Perquè els precedents no ens fan ser gens optimistes", ha defensat.

Tot i carregar contra l'acord de claredat d'Aragonès, el president a l'exili ha assegurat que si algú té una proposta que pugui ser "útil" l'ha de presentar "a la resta d'actors" per convèncer-los "de la conveniència". "Digui’s investir Pedro Sánchez, digui’s acord de claredat", ha puntualitzat. Segons Puigdemont, aquesta és la manera d'aconseguir "consensos". "Tenen tot el dret i la legitimitat a intentar-ho en solitari, però no pas manllevant la força de la resta d’actors. Això no, de cap manera. I ara per ara, aquesta força no la tenen ni en poden disposar", ha insistit, en referència a la proposta d'ERC.