Carles Puigdemont ha carregat contra la justícia espanyola després que el jutge Manuel García Castellón hagi enviat la causa de Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem perquè l'investigui, juntament amb la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, per terrorisme. Puigdemont ha acusat els jutges de "tenir una agenda política clarament" i d'actuar sota un "calendari polític". El president a l'exili ha afirmat que la justícia a Espanya "és una de les pitjors de la Unió Europea". 

En unes declaracions a Estrasburg, on Puigdemont participa en el ple de l'Eurocambra, ha afirmat que els jutges "no mostren gens d'interès a ser independents, ni a fer veure que ho són". Tanmateix, ha reconegut que l'actuació de l'Audiència Nacional era "molt previsible". "Fa sis anys que estem així, veuen rebels on no n’hi ha, veuen sediciosos on no n’hi ha, veuen terroristes on no n’hi ha", ha lamentat. 

Sense por a la justícia

Pel que fa a les acusacions de terrorisme, Puigdemont s'ha mostrat taxatiu i ha negat tenir cap mena de por "temor, cap ni un?", ha afirmat. En aquest sentit, ha reconegut que aquesta situació estava dins dels escenaris possibles "no és res que no esperéssim", malgrat que, ha assegurat que el cas "diu molt poc a favor de la justícia espanyola". L'eurodiputat ha evitat parlar de futures reunions amb el PSOE, després de l'acord aconseguit entre ambdues formacions, que ha facilitat la investidura de Pedro Sánchez. Així com els mediadors internacionals, que hauran d'encarregar-se del seguiment de les negociacions entre Junts i els socialistes. "No faré comentaris sobre això", ha dit contundentment. 

Investigació per Tsunami Democràtic

Aquest dimarts s'ha conegut que el magistrat de l’Audiència Nacional que instrueix el cas del Tsunami Democràtic, Manuel García Castellón, ha enviat al Tribunal Suprem una exposició raonada perquè investigui per terrorisme Carles Puigdemont, i el diputat d’ERC al Parlament, Rubén Wagensberg, a banda de deu persones més com la secretària general dels republicans, Marta Rovira. El magistrat assenyala que per aclarir els fets ha de fer certes indagacions que no pot practicar perquè Puigdemont i Wagensberg són aforats. L'escrit assegura que Puigdemont se situaria al vèrtex de l'organització del Tsunami i que la seva posició com a expresident i líder des de Bèlgica de l'independentisme li confereix “una posició d'autoritat inqüestionable”.

El jutge considera que hi ha indicis que permeten inferir la seva participació en el naixement i planificació de les accions de Tsunami. Entre aquests indicis, explica, hi ha els missatges a través del mòbil entre els investigats, Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de Puigdemont, i Jesús Rodríguez, periodista de La Directa, les anotacions de l'agenda del primer o l'impuls de Puigdemont mitjançant Twitter del llançament de la plataforma de Tsunami. També s'infereix el rol de lideratge de Puigdemont a Tsunami, continua l'instructor, d'una conversa mantinguda amb l'investigat Josep Campmajó en què discuteixen sobre l'actitud que tenen els dirigents polítics catalans en relació amb la sentència del procés.

En l'escrit, el jutge explica que en aquest moment processal la qualificació no es pot plantejar en termes excloents, sinó que, la gravetat dels fets i la seva complexitat, permeten subsumir-los en diverses infraccions que encaixarien en actes de terrorisme en el sentit que preveu el Dret de la Unió Europea.