Sorpresa i incredulitat. Carles Puigdemont ha reaccionat i ha carregat contra la portada del diari ABC d'aquest dimarts. El rotatiu dedica la primera pàgina a una suposada llista del president Puigdemont i "les exigències de Junts per fer president Sánchez suposen, a la pràctica, liquidar l'Estat a Catalunya". L'eurodiputat de Junts ha reaccionat a través de les xarxes socials a aquesta portada, assegurant que ja no el sorprèn res. "Em sembla que el ChatGPT inventa menys que no pas la portada de l'ABC. He de dir que ja no em sorprèn res, però que una trola d’aquesta magnitud fes la portada d’un diari clàssic —d’aquells que se suposa que tenen ofici— ha superat tot el que podia preveure", ha esperonat.

També ha afegit que "suposo que a partir d’avui tindrem una legió de comentaristes, analistes i potser també estrategs de partit treballant sobre aquesta llista. Que té la mateixa veracitat que la mort de José Luis Perales. N’hi ha per llogar-hi cadires! (sí, és una frase per posar en un compromís els traductors automàtics)", ha destacat. Puigdemont cita també en aquest tuit de resposta a la portada i la notícia del rotatiu madrileny, el cantautor donat per mort aquest dilluns, que va haver de sortir ell mateix a desmentir-ho.

Els punts de la llista de l'ABC

Entre els diferents punts, destaca que una de les exigències seria l'existència de seleccions esportives catalanes per jugar contra Espanya, el traspàs de la caserna del Bruc, la Prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana o de la Seguretat Social. La suposada llista és llarga, incloent-hi també el traspàs de Rodalies o de l'aeroport del Prat o del Consorci de la Zona Franca i també dels ports de Barcelona i Tarragona. 

Entre les demandes també es destaca l'eliminació del deute del FLA, la recaptació de tots els impostos, el control de fluxos migratoris o la gestió dels paradors nacionals que hi ha a Catalunya. A més, també destaca que entre les exigències hi ha que el català estigui present al Congrés, al Senat i a l'Europarlament. 

abc 8 agost
Portada de l'ABC d'aquest dimarts 8 d'agost

Sense ni un pèl a la llengua, l'article destaca que "la negociació entre el PSOE i Junts tindria com a finalitat buidar la presència de l'Estat (a la pràctica) i d'Espanya (simbòlicament) a Catalunya". A l'interior, l'article repassa els punts i destaca que des de Junts es vol aprofitar la "debilitat" del PSOE per recuperar "una proposta que el Constitucional va tombar íntegrament a la sentència de l'Estatut d'Autonomia de 2010". I és "limitar l'acció de la Justícia a Catalunya i que sigui la Generalitat qui controli el nomenament dels jutges". 

Sobre el català, també parla. "I, sobre la llengua, Junts demanarà als socialistes que TV3 es pugui veure legalment a la Comunitat Valenciana i les Balears, i que el govern (espanyol) elimini la distinció entre català i valencià (tot serà català) dels organismes públics i els seus webs". En aquest sentit, destaca que l'"exigència" de Junts és que el català es faci servir tant al Congrés, com al Senat i al Parlament Europeu. 

Recalca també que "per als de Puigdemont no n'hi ha prou de canviar el Codi Penal per eliminar la sedició i abaratir la malversació, ni els indults, també volen eliminar l'article que permet als jutges suspendre de càrrec públic qui estigui acusat de rebel·lió".