El president Carles Puigdemont i l'artista dissident xinès Ai Weiwei han denunciat aquest dimecres des de Brussel·les la doble vara de mesurar d'Europa amb la situació a Catalunya. Ai Weiwei ha confessat estar "sorprès" amb la reacció i l'actitud a Europa "en general". "No pot haver-hi dobles estàndards quan es tracta de drets humans", ha assegurat en una conversa amb Puigdemont organitzada per la Fundació Cinema per la Pau. Per la seva banda, l'expresident ha advertit que la doble vara és "un dels perills per a la democràcia europea" i ha parlat d'un "risc real".

Durant prop d'una hora i mitja, tots dos han compartit la seva experiència personal i han coincidit que la llibertat no es pot donar per "garantida" a la Unió Europea.

"Erròniament ens pensem que Europa garanteix certs valors, però no és així, cal defensar-los", ha afegit el reconegut dissident xinès.

"Sobre la crisi catalana, l'actitud de l'estat espanyol és clarament autoritària", ha assenyalat el líder de JxCat, que s'ha preguntat: "No és autoritari posar dissidents polítics en presó preventiva durant més d'un any només per organitzar un referèndum?". Responent-se a ell mateix, Puigdemont ha admès que no és "còmode" haver de "lluitar" en aquest marc, si bé ha destacat que és la seva "obligació". "La llibertat no està garantida, has de lluitar per ella", ha afegit.

Puigdemont i Ai Weiwei es van conèixer a Berlín mentre el líder de JxCat esperava la resolució del seu cas d'extradició. La trobada a la capital belga ha estat organitzada per la Fundació Cinema per la Pau. Amb seu a Berlín, la fundació sense ànim de lucre té com a objectiu "promoure el canvi a través del cinema" davant la "injustícia". Un dels artistes i activistes a qui la fundació dona suport explícit és precisament Ai Weiwei, que està establert a Alemanya des que les autoritats xineses van retornar-li el passaport.

A l'acte hi han assistit prop d'un centenar de persones, entre els quals la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, l'exconseller Toni Comín, la dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet o Valtònyc. També hi han acudit alguns eurodiputats, com ara Ivo Vajgl, portaveu de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, Ramon Tremosa o Jordi Solé.