La interlocutòria del magistrat Joaquín Aguirre per mantenir viva la investigació d'una suposada trama russa per ajudar l’independentisme català, difosa aquest divendres, no ha deixat ningú indiferent pels seus arguments -més adients als d'un analista polític que d'un jutge instructor- i especialment per les noves persones que  cita com a investigades. Una d’elles és el reconegut periodista Carles Porta, al qual imputa només perquè va mantenir converses amb Víctor Terradellas, exresponsable de relacions exteriors de Convergència que és el primer investigat del cas Diputació i el mòbil del qual deriva al cas Volhov pels seus contactes amb ciutadans russos.

En concret, arran del mòbil de Terradellas, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona sosté que Porta estaria assabentat del pla secessionista català perquè havia estat informat per Terradellas que va portar uns ciutadans russos a parlar amb  el president Puigdemont a la casa dels Canonges, el 26 d’octubre de 2017, just la vigília de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), declarada i suspesa pel mateix govern de Puigdemont.

10.000 soldats i un compte corrent

En aquesta reunió amb el president Puigdemont, segons Terradellas, s'hauria ofert al president 10.000 soldats russos o pagar el deute català i li ho explica al periodista.  I el jutge hi afegeix que Porta li diu: "Que paguin 10M euros i punt", i assegura que  el periodista va oferir un compte corrent seu per fer la transferència.

A partir de les converses, el jutge conclou: "Aquest nivell de coneixement de la situació, detall del tractat i confidència d'un assumpte tan
delicat com negociar amb una potència estrangera la segregació d'una part del territori a esquena de l'Estat
espanyol,
només pot interpretar-se com que Carles Porta havia de jugar algun
paper de rellevància en la trama rus-catalana."

Carles Porta és actualment molt conegut per la sèrie de Crims. Precisament, aquesta setmana s’ha informat que l'exitosa docusèrie Tor , de Porta ha enganxat gairebé tres milions d'espectadors a TV3 i ja acumula més de 3,1 milions de reproduccions a la plataforma 3Cat. Ara, si res canvia, el periodista serà citat a declarar com a investigat  en la nova instrucció del magistrat Aguirre, on recopila informació del cas Volhov, sobretot.

Entre exmilitars i estafadors

Víctor Terradellas va declarar com a investigat pel cas Volhov i va aclarir que Puigdemont  no li va demanar cap encàrrec amb Rússia. Això no obstant, el jutge Aguirre diu que "gràcies a Terradellas" s'ha sabut qui eren els que es van reunir amb el president.  Van ser Nikolai Sadovnikov i Serguei Motin,  aquest segon exmilitar rus.

A la reunió, també els acompanyava Jordi Sardà, empresari català que feia negocis a Rússia i a Ucraïna, i del qual va ser denunciat per Gas Natural fer-se passar per responsable de la companyia. Sardà ja va ser imputat en el cas Volhov, però el jutge no l'ha citat a declarar mai ni ha ordenat la seva detenció. Ara, el torna a citar com a investigat en aquesta suposada nova investigació, on bàsicament  es recopila la informació ja obtinguda en el cas Volhov.

Investigació derivada a la Comissaria General d'Informació

En la resolució, el magistrat de Barcelona indica que ara es practicaran diligències i que ho encarrega a la Comissaria General d'Informació de la policia espanyola a Madrid. Precisament, el jutge Aguirre ja va encarregar a aquesta unitat policial  investigar sobre  aquesta trama russa, en una peça que va declarar secreta, just quan va ser recusat per l'advocat de Puigdemont, el penalista Gonzalo Boye, ara també imputat en la nova peça.

Aquest secret de Volhov s'hauria d'aixecar perquè l'Audiència de Barcelona va ordenar al jutge que pari la investigació. A més, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell ha demanat al magistrat que  li apliqui l'amnistia perquè els delictes pels quals se l'investiga a la peça de Volhov s'inclouen a la norma.

En un lúcid escrit, l'advocat de Vendrell, Jos Prado,  li recorda al jutge que "la trama russa surt d'una conversa de bar", referint-se que Tarradellas va explicar aquesta reunió a Vendrell i també a David Madí. Hi afegeix que  mai hi ha hagut cap perill perquè ni la policia ni el jutge no han avisat mai al Ministeri de Defensa sobre una suposada ingerència russa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!