Després de passar 32 dies a la presó al costat del vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Carles Mundó (Vic, 1976) s'ha endinsat de ple en la campanya electoral. Mundó assegura que el 21-D l'elecció se situa entre ERC i Ciutadans, i subratlla que no és només ell sinó el mateix Carles Puigdemont qui pronostica que si el president torna de Brussel·les en l'actual situació anirà a parar a la presó, per més que sigui una "profunda injustícia". Pel que fa al futur, confessa que avui el cos no li demana tornar a ser conseller.

Carles Mundo ERC Conseller Justicia - SergiAlcazar

Diumenge va tornar a Estremera. Com va anar la tornada?
És una sensació que no és agradable. No ve de gust tornar-hi. Per sempre més relacionaré aquell espai com un moment molt trist de la meva vida. Però la motivació de tornar-hi era veure dos amics i companys que encara són allà, Oriol Junqueras i Quim Forn, i això sí que em venia de gust, encara que fos amb la fredor d’un vidre entre mig. Jo sé que s’agraeix molt que la gent faci companyia i et pugui explicar sobre tot el què passa a fora, que és el que trobes més a faltar quan estàs a la presó.

Com els va trobar?
Tal i com ens vèiem quan tots estàvem allà dins. Forts, serens, tranquils, resignats, però confiats que més tard que d’hora podran sortir, perquè no hi ha motius perquè continuïn estant tancats allà. Dilluns, quan ens vam acomiadar, la tristor, el dolor era immens. Però estàvem segurs que en unes hores es refarien, que sabrien tornar a trobar la manera de sobreviure a la presó, amb la resignació i la consciència tranquil·la que ets allà no perquè has fet mal a ningú, ni has robat a ningú, sinó per una qüestió que no es justifica.

Mantenir a la presó el candidat que avui les enquestes donen guanyador només s’entén des d’arguments que van més enllà del que és jurídic

Veu alguna possibilitat que Junqueras pugui sortir per a la campanya, tal i com ha reclamat ERC?
Si la Justícia i les lleis s’apliquen de forma rigorosa, raons per sortir de la presó hi són totes. I ara més pel fet que són candidats, especialment Oriol Junqueras, que és cap de llista, per poder exercir els seus drets com a candidat i poder-se presentar davant l’electorat en igualtat de condicions. Mantenir empresonat el candidat que avui, d’acord amb totes les enquestes, guanyarà les eleccions, només s’entén des d’arguments que van més enllà del que és jurídic. Raons per sortir hi són totes, igual com n’hi ha perquè ja haguessin sortit abans o no haguessin arribat a entrar mai.

Si no surt per fer campanya, quan creu que sortiran?
És insostenible des del punt de vista jurídic mantenir a la presó els Jordis, el Quim Forn i l’Oriol Junqueras. En la resolució del jutge s'ha admès que no hi ha risc de fuga, i l’única raó que s'explica per mantenir-los a la presó és el fet que si sortissin hi hauria una explosió de violència. Això no només és mentida, sinó que és profundament injust atribuir a aquestes persones la capacitat de generar violència quan sempre s’han caracteritzar per defensar les seves posicions polítiques des de la democràcia i el pacifisme. Entenent que les raons jurídiques són més que discutibles i, en la nostra opinió, inexistents, han de ser raons que no siguin jurídiques les que expliquin que encara són a la presó.

Fa la sensació que als que ho poden decidir ja els va bé que qui té les millors expectatives electorals no pugui presentar-se davant l’electorat en igualtat de condicions

Els veu fora de la presó abans de Nadal?
Segurament no és fàcil. Raons perquè surtin n’hi ha i es podria resoldre de manera immediata. Fa la sensació que als que ho poden decidir ja els va bé que qui té les millors expectatives electorals segons les enquestes no pugui presentar-se davant l’electorat en igualtat de condicions.

És inimaginable que pugui haver una condemna que porti ningú a la presó

Tem tornar a la presó?
Estic convençut que no he comès cap dels delictes de què se m’acusa. 120 catedràtics de dret penal d’universitats espanyoles, que intueixo que no simpatitzen amb la idea de la independència, han explicat clarament que amb els fets coneguts és desproporcionat i fora de la llei aquesta imputació amb els delictes de sedició o rebel·lió. Estic convençut que no hem comès els delictes de què se’ns acusa i, per tant, si la Justícia funciona i la llei s’aplica com cal, és inimaginable que pugui haver una condemna que porti ningú a la presó.

No compta tornar-hi ni en presó preventiva ni en cap altre escenari... 
No, no hi compto. He estat en presó preventiva, el jutge ha entès que ja no existeixen motius per mantenir aquesta presó preventiva i per tant seria inexplicable des de tots els punts de vista que això canviés.

Carles Mundo ERC Conseller Justicia - SergiAlcazar

Espero del dia 21 que els ciutadans de Catalunya donin una lliçó democràtica al bloc del 155 i a Mariano Rajoy

Què passarà endemà del 21-D?
Ens ho explicaran els resultats. Jo tinc clar què vull que passi: que les forces sobiranistes i independentistes facin un gran resultat. Per molts motius, perquè serà la millor manera d’expressar el rebuig a tot el que ha significat l’aplicació de l’article 155, i serà també la manera de fer encara més evident que és injustificable que les persones que han estat elegides i han obtingut la victòria a Catalunya estiguin a la presó per causes que jurídicament no se sostenen. I alhora seria la constatació del fracàs del bloc del 155, que ha intentat utilitzar aquestes recursos per posicionar-se millor en unes eleccions. Espero del dia 21 que els ciutadans de Catalunya donin una lliçó democràtica al bloc del 155 i a Mariano Rajoy.

La meva opinió que Puigdemont anirà a la presó si torna de Brussel·les coincideix amb la que va expressar el president

Va dir que és poc més que un desig que Carles Puigdemont pugui tornar com a president...
No és estrictament la meva opinió també ho manifestava el propi president en una recent entrevista a TV3. A qualsevol advocat que se li plantegi quina serà la circumstància de les persones que avui són a Brussel·les quan arribin al territori de Catalunya o a l’Estat espanyol, crec que hi haurà una coincidència plena que els tribunals espanyols el que faran serà posar-los immediatament a la presó perquè sembla, amb la lògica dels tribunals, que difícilment podran convèncer que no existeix, per exemple, el risc de fuga. La meva opinió no fa més que coincidir amb la que el propi president va dir en aquella entrevista.

En canvi, aquest dimarts Puigdemont ha dit que no hi ha pla B i que compta, que si és investit, tornarà al palau de la Generalitat...
Seria una profunda injustícia que si és investit no pugui exercir de president i això val per ell i per qualsevol candidat que rebi la confiança dels ciutadans i la majoria parlamentària. No hi ha matís, seria una profunda injustícia que fos així, però és igualment cert, i crec que ho sap tothom que té un coneixement de com funciona els tribunals a l’estat espanyol, que és molt difícil, crec que a hores d’ara inimaginable, que els tribunals espanyols no posin a la presó les persones que avui són a Brussel·les si arriben al territori de l’Estat.

Puigdemont ha apuntat també que amb una victòria molt potent de l’independentisme l’Estat no tindrà més remei que negociar, fins i tot retirar les acusacions penals contra els membres del Govern...
Això ho sabem tots. Ens acusen d’uns delictes que no hem comès i per tant si no els hem comès el normal és que no se’ns acusin d’aquests delictes i els que som a Catalunya ens defensarem davant dels tribunals amb tota la convicció perquè evidentment no hem comès aquests delcites de què se’ns acusen. I és evident que les eleccions del 21D són una gran oportunitat per denunciar el fracàs de tota aquesta instrumentalització que s’ha fet d’aquestes eleccions per intentar esborrar l’independentisme del mapa polític. Això val dins de l’Estat pel bloc del 155 i pel govern de Mariano Rajoy, però també valdrà de portes enfora i això ens porta immediatament a fer la pregunta: el bloc del 155 respectarà el resultat de les urnes si la majoria independentista guanya aquestes eleccions o consideraran que aquesta opinió no és vàlida.

Seria possible, com ha insinuat Puigdemont, que una negociació després de les eleccions portés la Fiscalia a retirar les acusacions?
Possible ho és. La Fiscalia, igual que acusa pot deixar d’acusar. Per tant no hi ha dificultat. No només és el desitjable sinó que és el que ha de passar. Les eleccions es fan per conèixer l’opinió de la gent i a partir del resultat vehicular allò que diuen els ciutadans. Seria inexplicable que un Estat que presumeix de ser un Estat de dret i democràtic, no volgués veure ni escoltar ni acceptar el resultat de les eleccions. Això no s’entendria ni a dins ni a fora. No em sé imaginar que en l’àmbit europeu, constatant que a Catalunya el 21D es voten majoritàriament opcions sobiranistes i independentistes això no importés. El que no s’hi val és que les eleccions només són vàlides si surt el resultat que t’agrada. Evidentment, les opcions independentistes respectarem el resultat tant si és el que ens agrada com si no ho és. I demanem el mateix. Si no és així, és evident que tenim un problema en quant a la maduresa democràtica de l’Estat si no es respecta els ciutadans quan emeten la seva opinió amb el vot.

Seria ingestionable per a l’Estat espanyol que si Junqueras és elegit president es mantingui a la presó

Carles Mundo ERC Conseller Justicia - SergiAlcazar

El que sí considera que està clar és que un bon resultat podria fer sortir Junqueras de la presó...
Seria inexplicable que el cap de llista de la candidatura més votada i que pot obtenir el suport de la majoria del Parlament per ser investit president no pogués exercir la seva responsabilitat, la que en definitiva li han donat els ciutadans. Seria ingestionable per a l’Estat espanyol que si Junqueras és elegit president es mantingui a la presó i més quan avui no existeixen motius jurídics per mantenir-lo allà com sostenen els nostres recursos.

La via unilateral està descartada?
Les solucions ho són quan les coses es fan de manera acordada i crec que representarem el desig de la immensa majoria del ciutadans de Catalunya quan tenim com a prioritat de resoldre les qüestions des del diàleg, la negociació i l’acord. És evident que el govern espanyol ha posat una muralla entremig i ha impedit el diàleg, ara i des de fa molt temps. Però també és evident que si el resultat de les eleccions és rotund, el govern espanyol haurà de decidir entre assumir el resultat i actuar en conseqüència o negar la realitat i imposar una situació encara que les urnes no l’hagin avalat.

Això vol dir que...
El que és prioritari és impulsar el diàleg, la negociació i l’acord.

S'hi veu de diputat?
​Formar part del Parlament segur que és un honor. Ara, l'objectiu és fer un gran resultat el 21-D. Ens hi juguem molt.

El cos no em demana ser conseller

No m’ha respost si s'hi veu al Parlament, per tant tampoc em respondrà si es veu de nou de conseller...
Potser encara he de fer la digestió de la vivència de totes aquestes setmanes. Quan m'ho pregunten dic que el cos no m’ho demana.

Es veu de president?
No. El nostre candidat a la presidència es diu Oriol Junqueras. No hi ha cap raó perquè no sigui president si els ciutadans donen la victòria a ERC el 21 de desembre i té els suports parlamentaris per fer-ho i ERC té persones perfectament preparades i disposades a assumir aquestes funcions en qualsevol moment.

És molt lamentable que en plena campanya electoral s’estigui criminalitzant persones que no han comès cap delicte

El Suprem, però, ha demanat una ampliació de les investigacions de la cúpula de l’independentisme, que inclou, entre altres, Marta Rovira. Per tant, l’ofensiva judicial no només no està a l’espera de resultats sinó que s’està ampliant per moments.
És molt lamentable que constatem que en plena campanya electoral s’estigui criminalitzant persones que no han comès cap delicte. Fer un referèndum no és cap delicte. Voler conèixer l’opinió de la gent no és cap delicte, i res del que s’està discutint en aquest procés penal es pot enquadrar en els delictes que s'imputen. Per tant, és una anomalia més que en plena campanya electoral a través dels mitjans de comunicació coneguem les possibles intencions d’un tribunal d’ampliar imputacions. Evidentment a hores d’ara no hi ha cap persona nova imputada i tota les informacions que tenim les llegim als mitjans de comunicació.

Ha parlat amb Puigdemont?
Sí vaig parlar-hi en sortir de la presó. Va ser una conversa molt a nivell personal de com estàvem els dos.

El 21-D o guanya ERC o Ciutadans i estic convençut que qualsevol independentista lamentaria no haver reforçat l’opció d’ERC per impedir que Arrimadas guanyi

Carles Mundo ERC Conseller Justicia - SergiAlcazar

Veient la possibilitat que Arrimadas pugui quedar en primer lloc el 21-D i els moments de tensió entre candidatures. No hauria estat una bona decisió anar plegats a les eleccions? 
Primer que tot, jo no crec que hi hagi hagut moments de tensions entre les candidatures independentistes perquè em sembla absolutament legítim que qualsevol candidatura s’esforci el màxim per explicar als electors que la seva és una bona opció. A partir d’aquí, són unes eleccions que amb el que sabem avui o les guanya ERC o les guanya Ciutadans i estic convençut que qualsevol independentista lamentaria no haver reforçat l’opció d’ERC per impedir que Ciutadans guanyi les eleccions a Catalunya i que el bloc del 155 pogués formar un govern amb Arrimadas de presidenta, Iceta de vicepresident i Albiol conseller d’Ensenyament.

Com el condiciona per fer campanya el fet d’haver estat a la presó, com condiciona el seu discurs?
Després d’estar a la presó i veure que encara hi ha quatre companys, m’estimula a treballar i fer campanya per denunciar aquesta situació i ajudar que el 21D tinguem més suport i més força per denunciar encara més aquesta injustícia

I el fa sospesar les paraules?
És evident que hi ha molta gent que està atenta a poder trobar una paraula que pugui servir per justificar si cal una imputació penal i això malauradament no hauria de ser així, però no podem obviar que existeix. Dit això, tot el que dic és exactament el que penso.