A la Conselleria de Justícia ha tornat la vitalitat i la llum. Des de Montserrat Tura, que el Departament respirava un ambient gris. La conselleria de Justícia ja és per ella mateixa un os difícil de rosegar, però quan Montserrat Tura, durant el segon tripartit, hi va aterrar li va donar un altre caire. El mateix o similar que li està donant ara Carles Mundó. Mundó saluda els treballadors quan entra al matí i demana les coses amb educació. Sembla obvi, però algun dels seus predecessors no ho feia i això, tan simple, ha renovat de dalt a baix l'ambient al Departament.

Parlar de presons i lleis no li agrada a ningú. No ven. Però Mundó ho ha posat a l'agenda política i també a la social. En nou mesos ha visitat totes les presons i ja ha estat a la meitat dels jutjats catalans. Els que tenen problemes i els que no. És partidari d'apagar incendis en temps de pau, perquè quan sorgeixi el problema tot sigui més fàcil de gestionar. 

Té el seu despatx igual com el va trobar. Hi ha una figura dels castellers i dels diables, regals a la conselleria que s'han anat conservant. I sobre la taula on rep les visites, escortada pel sofà, la Constitució de Tortosa, les Constitucions de Catalunya de l'any 1495 i el llibre de Constitucions i Altres Drets de Catalunya durant el regnat de Felip IV.

Els referents legals previs a la Constitució espanyola del 1978, amb els llibres groguencs i desgastats, contrasten amb el salt endavant que s'intenta fer pel que fa a la modernització de la Justícia i les noves tecnologies. El twitter del Departament de Justícia treu fum, com tot el seu equip que l'ha de seguir amunt i avall. Mundó, inquiet, curiós i curós, es reserva els divendres per fer visites arreu de Catalunya. A Mundó, com a Tura, i contràriament al tarannà de Pilar Fernández Bozal i Germà Gordó, li agrada sortir a l'aparador.

Mundó coneix bé el terreny que trepitja. És advocat i té una llarga experiència a l'Administració. Amb només 40 anys és conseller de Justícia, però amb 27 va ser cap del gabinet de la conselleria d'Educació, amb Josep Bargalló i Marta Cid. Del 2008 al 2011 va ser secretari de Mitjans de Comunicació i president de l'Agència Catalana de Notícies (ACN). 

En el terreny legal, és un dels promotors de Drets.cat, l'associació d'advocats que denuncia actes de catalanofòbia i que, per exemple, va liderar el recurs contra les estelades en la final de la Copa del Rei al Vicente Calderon en el partit entre el Barça i el Sevilla.

Carles Mundó confessa que s'ho està passant bé com a conseller, però també alerta que és un càrrec provisional, al servei del president Carles Puigdemont, que té data de caducitat, i un objectiu a l'horitzó: la independència.