El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha enviat una carta al ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, per demanar-li que no reobri el Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, que segueix tancat per obres. El conseller considera la reobertura impròpia d'un Estat "compromès amb els drets humans".

En la missiva, Mundó expressa el seu "respectuós desacord" amb la decisió del Ministeri de reobrir el CIE de la Zona Franca, després de diversos mesos en què s'han dut a terme obres per millorar el recinte.

"Com bé sabeu, els centres d'internament d'estrangers generen un intens rebuig social a Catalunya", adverteix el conseller en la seva carta al ministre.

De fet, Mundó argumenta que la privació de llibertat "de forma preventiva i sistemàtica" de persones que no han comès cap delicte, sense resolució judicial prèvia i per trobar-se en situació irregular, "no pot formar part de la política migratòria d'un Estat compromès amb els drets humans".

Insisteix en el seu escrit que hi ha mesures cautelars administratives "més proporcionals i menys costoses" que el CIE per controlar les persones en situació irregular, com ara la presentació periòdica davant l'autoritat, el lliurament de la documentació, l'obligació de residir en un lloc concret o el règim de llibertat vigilada.

"D'aquesta manera, es podria conferir un caràcter autènticament excepcional a la mesura cautelar d'internament, fent-la efectiva només en aquells casos en què fracassin les altres opcions", afegeix.

Parlament

El conseller Mundó aprofita la carta per recordar al titular d'Interior que el Parlament va aprovar al juliol del 2015 una resolució que defineix els CIE com una "anomalia" jurídica "prescindible" i els considera un "clar atemptat al contingut essencial del dret a la dignitat que, com a base d'altres drets fonamentals, ha d'inspirar les polítiques públiques d'un Estat democràtic i de dret".

De fet, aquesta mateixa resolució del Parlament, aprovada per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, instava l'Estat a tancar al més aviat possible aquests centres d'internament. 

Concentració

Precisament, aquest dilluns diversos representants de partits polítics catalans i entitats socials s'han concentrat davant del CIE de la zona Franca per exigir el tancament de tots aquests centres, i en particular, perquè no es reobri de nou el de Barcelona, després de les obres de rehabilitació.

"No és una crida a la bona voluntat de l'Executiu, que està en funcions, sinó que és una exigència de respecte als drets humans i a la nostra sobirania", apuntava el regidor de Barcelona en Comú, Jaume Asens.

També es van concentrar els diputats d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián i Ana Surra; Marcelo Expósito, d'En Comú Podem; diputats al Parlament com Lluís Llach, de Junts pel Sí, i Mireia Veí, de la CUP; la senadora de Democràcia i Llibertat, Clàudia Massó, i representants de Sos Racisme i Irídia, entre d'altres.