L'arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, ha tornat a dir que "el problema de les relacions entre Catalunya i Espanya és un problema polític i ha de solucionar-se políticament". Ho ha fet en un piulada al seu compte personal. Martínez Sistach afegeix que una solució política "demana sempre diàleg", com ha avançat Catalunya Religió.

El cardenal ja es va expressar en un sentit semblant el 9 de gener passat. També en un tuit, deia que "el diàleg amb el govern central continua essent tan necessari com ho era abans de les eleccions" i ja defensava que "el problema és polític i s'ha de resoldre en aquest àmbit de la política".

Tot i que no fa al·lusió directa a la situació catalana, Sistach, que és especialista en dret canònic, remarcava aquesta setmana que "hi ha un principi de dret que diu: favores sunt amplianda: les lleis que regulen l'exercici dels drets de les persones s'han d'interpretar àmpliament".

Sistach se suma així als pronunciaments en favor de la "cohesió social" i "la concòrdia" que ha fet l'actual arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, i de la demanda de diàleg del cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat de la Santa Seu.

En les memòries que va publicar el 2016 Sistach explica que "la qüestió de fons és si s'accepta o no que Catalunya és una nació, atès que una nació, a la llum de la doctrina social de l'Església, té uns drets i uns deures que ha de poder exercir" i que "la decisió correspon als ciutadans, que han de prendre-la amb lucidesa i prudència". El 2012 també es va pronunciar clarament en una piulada a favor de la immersió lingüística enmig d'una de les polèmiques sobre el model escolar de Catalunya.