La consellera de Justícia, Ester Capella, ha avisat aquest divendres que aconseguir una solució per al conflicte a Catalunya requerirà coratge i altura de mires per asseure's a la taula de diàleg i negociar: "No resoldrem res tapant la boca a ningú ni aixecant-nos de cap taula".

Així s'ha expressat en la Sessió Solemne de Sant Raimon de Penyafort del Col·legi de l'Advocaia de Barcelona (Icab), davant del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, després que aquest dijous el govern espanyol rectifiqués la seva decisió d'ajornar a després de les eleccions catalanes l'inici de la taula de diàleg pactada amb ERC. "Per formar part de la solució, el primer que ha de fer tothom és donar la paraula a l'altre. Escoltar-ho. Dialogar. Raonar. Però no resoldrem res tapant la boca a ningú ni aixecant-nos de cap taula", ha reflexionat Capella.

La consellera ha reclamat que, a més de la política, "totes les institucions del país formin part de la solució i que no siguin part del problema". "Ens han d'acompanyar i contribuir a resoldre'l", ha insistit Capella, en finalitzar la setmana en què el Parlament ha retirat l'acta de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra, i aquest ha anunciat que convocarà eleccions quan s'aprovin els Pressupostos de 2020 després de donar la legislatura per esgotada.

Futur de diàleg i pau

Per la seva part, el ministre Juan Carlos Campo, ha expressat que augura amb Catalunya un futur de concòrdia, diàleg i pau, amb trobades i desacords, i "amb respecte a l'Estat de Dret". Ho ha expressat en el seu primer acte com a ministre a Catalunya. Campo ha assegurat que preveu aquest diàleg "amb trobades i desacords; Ester (Capella) segur, però amb més trobades i diàleg", però sempre des del respecte a l'Estat de Dret, i ha confiat a apostar sempre per les solucions.

El ministre ha destacat que Catalunya "sempre ha crescut perquè ha après de les seves contradiccions, ha sabut dialogar amb el present, ha posat la seva intel·ligència col·lectiva, la seva cultura i el talent de les seves dones i els seus homes al servei d'un futur de llibertat, concòrdia i benestar".

"Aquest és un poble que defensa la seva llengua, la seva cultura, com defensa també les seves normes legals, de les quals s'enorgulleix especialment," ha ressaltat. Tanmateix, ha defensat que ara cal adaptar-se als temps actuals: "Sabrem respondre entre tots per afrontar els reptes de la societat".

Els presos a l'ICAB

Fa quasi dos anys, aquesta trobada va causar una forta polèmica ja que el president del Parlament, Roger Torrent, va assegurar que a Catalunya hi havia presos polítics, el retrocés que han patit les llibertats i els drets fonamentals a l'Estat espanyol davant de l'aleshores ministre de Justícia, Rafael Catalá. Les paraules de Torrent van provocar que gran part de la cúpula judicial va abandonar la Sala com a mostra de disconformitat.

Concretament qui va abandonar la sala, entre d'altres van ser el president del TSJC, Jesús María Barrientos, el Fiscal en Cap de Catalunya, Francisco Bañeres, la fiscal en Cap de Barcelona, Concepción Talón, l'exdegà del Col·legi i pare de l'actual degana, Eugeni Gay, el president de l'Audiència, Antonio Recio, i persones del públic, que integraven col·legiats i familiars.