L'acord entre el PSOE i Sumar segueix aixecant polseguera, concretament, l'anunci de mantenir la rebaixa del preu del transport públic. La consellera de Territori, Ester Capella, ha criticat que la mesura envaeix competències de la Generalitat i no va acompanyada de recursos econòmics. "Es fan la foto, fan un anunci i qui paga? Els catalans i les catalanes", ha qüestionat aquest dimecres al Parlament, on ha afegit: "Ells anuncien, envaeixen competències i paguem nosaltres". A més, ha remarcat que Catalunya va "geperuda" dels "incompliments" de l'Estat. 

Tanmateix, ha assegurat que Catalunya complirà, però ha lamentat la invasió de competències. Capella s'ha dirigit al portaveu dels comuns, David Cid, i li ha assegurat: "Nosaltres complirem, però recorda'ls-hi que quan facin un anunci, l'acompanyin de lleialtat institucional, no envaeixin competències i dotin econòmicament allò que anuncien". Prèviament, Cid havia retret al Govern no haver aplicat encara la gratuïtat de la T-16 a tota la xarxa integrada de transport públic. "La regla bàsica en política és que el que se signa, es compleix. Estem davant d'un incompliment i van en camí de convertir-se en el Govern dels anuncis incomplets", ha afirmat. 

Per la seva banda, Capella s'ha compromès a consolidar la gratuïtat de determinades targetes de transport, però ha reclamat al govern espanyol la part del finançament corresponent per poder-ho executar, ja que "des del 2010 no aporta a l'ATM de l'àrea metropolitana de Barcelona el que li correspon". La consellera ha subratllat que per poder complir els acords calen els mitjans econòmics. A més, a les seves xarxes socials, Capella ha apuntat: "Més que la gratuïtat total de Rodalies, crec que la ciutadania preferiria que Rodalies funcionés bé i a l’hora". 

El traspàs integral de Rodalies i Ronda Nord

La consellera de Territori ha demanat a la CUP que acompanyi el Govern en la reclamació del traspàs "integral" de Rodalies i li ha retret que utilitzi "terminologia" per "confondre les coses". En la sessió de control d'aquest dimecres, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha fet una crida a la ciutadania a participar de les mobilitzacions d'aquest cap de setmana a Sabadell contra la Ronda Nord. Sobre aquesta demanda, Capella ha recordat que l'acord amb el Ministeri de Transports fa referència a la Ronda Nord entre Terrassa i Sabadell i no parla de Quart Cinturó. I ha garantit que el Govern "no es mourà" de l'acord del juliol i desplegarà allò que s'ha signat. "Ronda Nord, ni Quart Cinturó ni altres històries", ha sentenciat.