La consellera de Justícia, Ester Capella, ha fet una crida a l'independentisme a construir un "front comú" per aconseguir l'amnistia dels presos polítics, en comptes d'enredar-se en una "lluita caïnita" amb la qual, en la seva opinió, alguns intenten "treure rèdit polític de la misèria".

En la seva compareixença al Parlament per donar compte de la seva gestió davant del coronavirus als jutjats i les presons catalanes, Capella ha insistit que, si d'ella depengués, "no hi hauria presos polítics", però ha recordat que "no són els governs, sinó els jutges, els qui decideixen si envien algú a la presó".

"Soc consellera de Justícia, militant d'ERC. El líder del meu partit és a la presó. Si estigués a les meves mans, algú creu que no l'hauria tret?", ha recalcat Capella, en una al·lusió a les crítiques de Junts per Catalunya, amb qui governa a la Generalitat, perquè les presons catalanes van descartar enviar a casa a passar el confinament els líders independentistes presos, després de les advertències del Suprem que això podria constituir un delicte de prevaricació. En la seva intervenció inicial davant dels grups, Capella ha mantingut que els independentistes s'haurien de reconèixer "com a aliats" i ha cridat a no equivocar-se d'"adversari". Capella ha sentenciat: "Menys lluita caïnita i més generositat i treball en equip".

Per a la consellera, els que "juguen a confondre" amb el tema dels polítics presos intenten "treure rèdit polític" i "minar la unitat" del 80% de catalans que, segons ella, estan contra la sentència i contra l'empresonament dels líders del procés.

No obstant això, Capella ha admès que, com ja ha repetit "milers de vegades", cap "convicció personal ni de cap dirigent del Govern, ni de la consellera de Justícia, ni del president, ni tampoc de cap funcionari, pot canviar la sentència del Tribunal Suprem".

La consellera ha carregat contra el Suprem per advertir, a través d'un missatge enviat a la premsa, que investigaria els funcionaris de les juntes de tractament que permetessin confinar a casa els polítics presos, que van veure suspeses les seves sortides per treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

"No podem tolerar cap tipus d'amenaça o coacció a les juntes de tractament, estem parlant de funcionaris que actuen amb absoluta independència", ha afegit Capella, que creu que els membres de les juntes de tractament han de poder prendre les seves decisions "sense coaccions ni amenaces".