El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, José Luis Tovar, ha denunciat aquest divendres les "dificultats professionals i familiars" viscudes pels agents en els últims anys, subratllant que no es podran "compensar mai els vostres esforços i els de les vostres famílies". Tovar ho ha dit durant l'acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil a la comandància de Sant Andreu de la Barca, que ha estat presidit pel secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i la delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera.

L'última visita de Rafal Pérez a Catalunya va ser polèmica per les declaracions que va fer sobre la comissaria de Via Laietana. Avui el responsable de la policia espanyola ha passat més desapercebut. Tot i que estava prevista la seva assistència, finalment el director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ni hi han anat perquè eren a l'enterrament de l'agent de la Unitat de Subsòl de la policia catalana que va morir dimarts passat durant un entrenament. 

"He estat fora sis anys. Malgrat el meu interès per estar assabentat del vostre esdevenir a Catalunya, haig de confessar que no tenia informació concreta de les dificultats professionals i familiars que heu viscut en alguns moments. Som conscients que no podrem compensar mai els vostres esforços i els de les vostres famílies", ha indicat Tovar, que va ser nomenat cap de la Guàrdia Civil a Catalunya fa mig any.

"Sabem que ingressem en una institució en la qual voluntàriament deixem enrere per a nosaltres una part important de drets. No obstant això, entre els drets als quals renunciem no hi ha el de sentir-nos acollits i a casa a la terra en la qual servim", ha afegit Tovar, que ha instat a "fer gala" de la integració a Catalunya. Sobre els seus primers mesos com a cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, ha indicat: "M'he adonat de la veritable dimensió del vostre esforç i valentia, l'heu dut a terme com sempre, amb abnegació i esperit de servei".

Més Guàrdia Civils a Catalunya

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Seguretat ha subratllat que la Guàrdia Civil "és una institució íntimament lligada" a Catalunya i ha emfatitzat que el cos compta "amb tot el suport" del Ministeri de l'Interior. Sobre aquest tema, ha destacat les millores laborals impulsades i ha posat en relleu que s'ha incrementat el nombre d'efectius a Catalunya, superant les xifres del 2018.

En la seva intervenció, Cunillera, que s'ha emocionat en recordar les víctimes de l'atemptat contra la caserna de Vic (Osona), ha remarcat els valors de la Benemèrita, la seva capacitat de transformació i "adaptabilitat", la cooperació amb la resta de policies: "Avui la Guàrdia Civil és un dels millors cossos de seguretat, amb un ampli reconeixement internacional".