El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, va intervenir aquest divendres en català a l'Assemblea General de l'ONU. El principat és un país independent en el qual la llengua oficial és el català, i aquest ha estat l'idioma amb el qual Espot es va dirigir a la resta d'assistents a l'Assemblea. Aquest fet s'emmarca en el temps amb la petició de Pedro Sánchez que el català sigui llengua d'ús, però no llengua oficial, en el Parlament Europeu, recordant que l'idioma propi de Catalunya està prohibit en el Congrés espanyol. En la carta que ha enviat el govern espanyol a la presidència del Parlament Europeu es demana que el català, el gallec i l’eusquera, a més del castellà, puguin ser emprats als plens de l’Eurocambra. 

 

La guerra a Ucraïna

"La guerra a Ucraïna, en evident violació de la Carta de les Nacions Unides, ha deixat al descobert escletxes de l'ordre internacional i ha corroborat la pèrdua de respecte pels valors comuns que sostenen la nostra coexistència pacifica", així ho va manifestar el cap del Govern d'Andorra durant la seva intervenció a l'Assemblea. Ha recordat que aquest conflicte està provocant efectes devastadors en la societat civil i "una de les pitjors crisis de refugiats des de la II Guerra Mundial". Per aquest motiu, Espot ha recordat que Andorra expressa la seva solidaritat acollint a diverses famílies ucraïneses que han hagut de marxar del seu país. "La nostra veu al món no té veu al món, no té la força de la demografia, dels exèrcits, dels recursos naturals o del posicionament geoestratègic, però té la força dels principis i els valors", Espot va voler deixar clar el compromís d'Andorra malgrat que sigui un país petit, i, per tant, no ha de defugir els compromisos a escala global.  Espot també va fer una defensa del multilateralisme per afrontar les crisis, els reptes i les amenaces que té el món. "No podem permetre que l’unilateralisme s’imposi al multilateralisme", va dir, afegint que “quan hi som tots presents, com aquí a les Nacions Unides, podem escoltar totes les veus i podem fer propostes i endegar accions que siguin autènticament exitoses”.

A més, de la guerra d'Ucraïna, que ha tornat a ser protagonista en els darrers dies després de l'anunci de Putin d'iniciar una mobilització militar parcial de la població, Espot també ha destacat altres reptes actuals a l'Assemblea General de l'ONU: la crisi climàtica i l'energètica. Espot va fer una crida a lluitar contra el canvi climàtic, "ens trobem davant la darrera oportunitat per abordar de manera eficaç i contundent la crisi climàtica, el repte més global i més important que tenim plantejat", va assegurar. En aquest sentit, Espot va afirmar que "hi hem actuat", amb diverses iniciatives, com ara la creació de la taxa verda per avançar cap a una mobilitat més sostenible o l’aprovació de la Llei d’economia circular, que permet que els residus es tornin a utilitzar.