Un centenar de persones s'ha concentrat aquest dissabte a Perpinyà per rebutjar que l'alcalde de la ciutat, Louis Aliot, hagi batejat una plaça amb el nom de Pierre Sergent, terrorista ultra francès i membre de l'Organització de l'Exèrcit Secret (OAS), grup terrorista d'extrema dreta contra la independència d'Algèria. Grups antifeixistes han sortit al carrer per protestar contra aquest homenatge i han rebatejat la plaça amb el nom de Maurice Audin, matemàtic i militant per la independència algeriana, que precisament va ser assassinat i torturat per l'OAS el 1957.

A finals de setembre, l'Ajuntament de Perpinyà, governat pel partit ultradretà Reagrupament Nacional (RN), antic Front Nacional, va decidir dedicar una plaça cèntrica de la ciutat al militar ultra Pierre Sergent, sota el pretext que va lluitar contra els nazis a la Segona Guerra Mundial. Una decisió que va indignar el cap de l'oposició, Bruno Nougayrède, que va apuntar que Sergent va organitzar desenes d'atacs en el territori nacional i que "no s'hauria de tirar més gasolina al foc de la memòria sobre Algèria". 

Pierre Sergent va ser diputat pels Pirineus Orientals dins les llistes del Front Nacional entre 1986 i 1988. També va formar part de la branca metropolitana de l'organització terrorista OAS, que es calcula que va assassinar 2.200 persones a Algèria, i va provocar 71 morts i 394 ferits al que llavors es deia la França continental. 

L'antifeixisme planta cara a l'ultradreta a Perpinyà

Un mes després, han estat els grups antifeixistes que han decidit prendre la iniciativa. S'han concentrat a la plaça i han penjat una placa per canviar el nom de Sergent per una de les víctimes de l'OES. Els concentrats han argumentat en un manifest que rebutgen fermament "el revisionisme històric" que suposa l'homenatge a Pierre Sergent, perquè asseguren que és un intent per "rehabilitar l'activisme franco-algerià i les accions colpistes i terroristes" que el militar va dur a terme el 1961 i 1962. 

Alerten que suposa "un qüestionament dels principis democràtics" de la república i la "legitimitat de les seves institucions" i denuncien que es tracta d'una maniobra de l'alcalde Aliot per "instrumentalitzar Perpinyà en la seva carrera per a la presidència de RN". Amb el reconeixement a Sergent, Aliot voldria aconseguir el suport d'una part de l'electorat favorable a les tesis de l'Algèria francesa.