Toni Cantó es promociona per fer el salt a Vox i lloa la figura del seu líder Santiago Abascal. L'actor, reconvertit a polític, podria completar la seva trajectòria pels quatre partits de la dreta espanyola. L'any 2011 va irrompre al Congrés amb l'extingit partit de Rosa Díez, UPyD; posteriorment, el 2016, va fer el salt a Ciutadans per representar un dels escons valencians a la cambra; i el 2021 va sortir amb el declivi dels taronges i el comiat d'Albert Rivera per irrompre en la campanya autonòmica madrilenya al costat d'Isabel Díaz Ayuso. Perseguia un escó del PP al parlament madrileny però, finalment, per la impossibilitat que va suposar no estar empadronat, ha acabat reubicat com a director de l'Oficina del Español de nova creació amb Ayuso per fomentar la llengua castellana.

Cantó, ara es veu més fora que dins de la política però posa l'accent amb un darrer líder amb qui encara no ha col·laborat: "Em veig sortint de la política, he tancat un cicle però m'he vist amb Santiago Abascal i és un home bo. Li ha tocat lluitar contra el pitjor del terrorisme basc i em fa molta pena, per cert, veure com els polítics catalans es fan fotos amb ells. A Espanya no existeix el fenomen de l'extrema dreta, sí de l'extrema esquerra".

"Vox és bo per a Espanya"

Afronta doncs, aquest darrer càrrec al PP mentre tira floretes a Vox. "S'han de normalitzar els governs amb Vox. Vox és bo per a Espanya i no té res a veure amb l'exèrcit de Pancho Villa, tenen molta més responsabilitat que els altres. Cal Vox per treure el PSOE dels governs. No passa res, no hi ha cap atac a les minories, la igualtat o els drets. La societat ja ho ha normalitzat i permet a milers d'espanyols que no sabien a qui votar, fer-ho, i que el PP pugui comptar amb aquests vots per presentar una alternativa al socialisme".

La defensa de l'existència de Vox topa de ple amb l'objectiu de Juanma Moreno, president i candidat andalús, per guanyar la majoria absoluta el proper diumenge 19 de juny a les eleccions de la Junta Andalusa. Precisament, des del PP es vol lluitar per no dependre de la ultradreta d'Abascal i la veu de Cantó, des de dins del PP madrileny, defensant aquests governs de coalició sorprèn. Posteriorment, l'actor ho ha matisat: "Si el PSOE creu que el perill és que Vox cogoverni, que deixi amb la seva abstenció que es formi un govern monocolor. No és que el PP rebutgi Vox sinó que té la seva aspiració legítima de governar en solitari".

"Els nanos no volen venir a Catalunya"

Cantó també ha donat la seva dosi habitual de càrrega contra Catalunya. "Prohibint l'espanyol s'empobreix a la ciutadania, perquè és una eina per crear riquesa i llocs de treball. Això ho ha vist la meva presidenta, Díaz Ayuso, i és el que estem fent amb la meva oficina. A Catalunya està baixant el nombre de nanos que venen a estudiar d'arreu del món".

Unes dades que contrasten amb què s'han mantingut les mateixes xifres d'estudiants d'Erasmus en la darrera dècada. I ha afegit: "És molt més eficient premiar que castigar o imposar. Prohibir l'educació en una llengua és dolent. En una cosa tan especial com és l'educació cal promoure les dues llengües. La imposició és dolenta i la coexistència d'elles, ara mateix, no existeix. Però defenso el basc i el català o el valencià", ha subratllat un Cantó que continua diferenciant com a llengües el català i el valencià.