De cara a les properes eleccions municipals 2023, fixades per al diumenge 28 de maig, els partits polítics ja tenen gairebé enllestits els seus candidats als 947 municipis de Catalunya, per donar prou temps perquè els caps de llista es puguin donar a conèixer entre els seus potencials votants. En el cas de l'alcaldia Sant Cugat del Vallès, el principal focus d'atenció estarà en si Mireia Ingla, alcaldable d'ERC i actual alcaldessa, podrà revalidar el seu govern. Tot i que en els comicis de 2019 la victòria electoral va ser per Junts, amb 9 regidors, el govern està format per un pacte a tres bandes entre ERC, el PSC i CUP. En els pròxims comicis, però no se sap si aquests tres partits tornaran a buscar un govern conjunt o tractaran de cercar la victòria electoral sense suports. En aquest context posem cara als candidats a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès en les eleccions municipals 2023 que ja estan definits.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a Sant Cugat del Vallès i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l’ajuntament de Sant Cugat.

Junts confia en Josep Maria Vallès per arribar a l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès

Josep Maria Vallès, regidor de Junts per Sant Cugat des de 2019, serà el candidat d'aquesta formació per a les eleccions municipals previstes per a maig del 2023. En les darreres eleccions Junts va ser el partit més votat, però l’alcaldia va acabar en mans d’ERC després d’un pacte a tres bandes amb el PSC i la CUP. El rival de Vallès en les primàries de Junts Sant Cugat, Carles Brugarolas, serà el número tres de la llista electoral, mentre que la també regidora Cristina Paraira serà la número 2. Junts buscarà el pròxim mes de maig revalidar la victòria en vots però aquest cop també poder obtenir l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès.

Josep Maria Valles Junts per Sant Cugat
Josep Maria Vallès, alcaldable de Junts per Sant Cugat / Foto: Junts

ERC aposta per Mireia Ingla per revalidar l’alcaldia

Mireia Ingla, actual alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, serà de nou la candidata d’Esquerra Republicana en els pròxims comicis de maig de 2023. El passat mes de març es va confirmar en una votació interna del partit republicà l’aposta per l’actual alcaldessa, que després de ser escollida va afirmar que "hem vingut aquí per quedar-nos". "Que ERC tingui l'alcaldia no és casualitat. Ocupem la centralitat política del país i també de la ciutat. Som la formació més preparada i que tenim més clar cap a on ha d'anar la ciutat en els anys vinents", va dir Ingla marcant la línia de la seva candidatura. Mireia Ingla tractarà de revalidar l'alcaldia després de situar-se com el segon partit més votat el 2019 i tancar un pacte amb ERC i CUP per poder governar.

Mireia Ingla acte ERC campanya - ERC
Mireia Ingla, alcaldable d'ERC en un acte de campanya / Foto: ERC

El PSC confia de nou en Pere Soler

Pere Soler, el portaveu del PSC a Sant Cugat, serà el candidat del PSC a les eleccions municipals de 2023. Soler va ser el candidat del PSC en els comicis de 2019, on va aconseguir ser la tercera força amb 4 regidors. "Ens sentim amb forces de continuar amb el projecte de govern, ja que ara tenim l'experiència i és un bon moment perquè el PSC pugui assolir l'alcaldia. Som un partit responsable i rigorós i som capaços de teixir diàlegs i consensos, la prova d'això és l'actual pacte de govern", va destacar el candidat després de ser ratificat com a alcaldable. Soler tractarà de situar la formació socialista com el partit més votat a Sant Cugat i desbancar l'alcaldia de Mireia Ingla.

Pere Soler PSC Sant Cugat - Ajuntament de Sant Cugat
Pere Soler, alcaldable del PSC Sant Cugat en un acte / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Marco Simarro encapçalarà la llista de la CUP a les eleccions municipals

L’actual tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, serà el cap de llista de la candidatura de la CUP a Sant Cugat del Vallès a les eleccions municipals 2023 del maig. Així ho va donar a conèixer el partit en un acte de presentació dels cinc primers llocs de la llista a finals de novembre. Simarro estarà seguit a la candidatura per l’actual regidor de Joventut, Participació i Barris, Oriol Sánchez; Ariadna Sierra, Alba Johé i Francesc Colom, tots ells militants de la CUP. “Aspirem a augmentar la representativitat al consistori, amb més presència de l’esquerra feminista i desacomplexada que es nega a viure un present injust i un futur que albira fosc”, va reivindicar el candidat.

Marco Simarro CUP Sant Cugat - Ajuntament Sant Cugat
Marco Simarro, cap de llista de la CUP Sant Cugat en un acte / Foto: Ajuntament Sant Cugat

Aldo Ciprian, alcaldable de Ciutadans

Ciutadans va validar Aldo Ciprian com a alcaldable per a les eleccions municipals 2023 el passat mes de juny. Ho va anunciar el candidat, acompanyat del president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, en una roda de premsa. Ciprian esdevé alcaldable per tercer cop consecutiu. El 2015, en la seva primera candidatura, va ser capaç d’aconseguir representació local per primera vegada amb tres regidors i el 2019 el partit taronja va revalidar els tres regidors amb 5.188 vots. Ara, però, la dinàmica nacional del partit els dificultarà tenir un bon resultat electoral. “El moment de les majories absolutes ha acabat i tenir el nombre més gran de representants al plenari ens donarà un avantatge per obtenir el propòsit de millorar la vida dels veïns”, va reivindicar Ciprian després de ser ratificat com a candidat a l’alcaldia del municipi del Vallès Occidental.

Aldo Ciprian portaveu Cs Sant Cugat
Aldo Ciprian, portaveu i alcaldable de Cs a Sant Cugat / Foto: Ciutadans

Mayte Pérez, candidata pel PDeCAT

L'exregidora de Comerç i l'expresidenta de Sant Cugat Comerç, Mayte Pérez, serà la candidata a l'alcaldia al municipi pel PDeCAT. Pérez ha estat escollida com alcaldable en una assemblea del partit. La formació es presentarà a les eleccions municipals d'aquest pròxim maig en la coalició ARA-Pacte Local, formada per partits de centre. Per ara, encara no s'ha aclarit si el PDeCAT farà coalició amb Junt per Catalunya.

El consistori sorgit el 2019

En els comicis de l’any 2019 el partit més votat va ser Junts per Sant Cugat, amb un total del 27,5% dels vots i 9 regidors. El segon partit amb més representació va ser Esquerra Republicana amb 6 regidors i en tercera posició es va situar el PSC amb 4 representants al ple. A més distància ja es va situar Ciutadans amb gairebé el 12% dels vots i 3 regidors, els mateixos que va aconseguir la CUP. Tot i la victòria electoral de Junts, l’alcaldia va acabar en mans de Mireia Ingla, alcaldable d’ERC, després d’un pacte a tres bandes entre Esquerra Republicana, el PSC de Pere Soler i la CUP. En els pròxims comicis queda per veure si els tres partits estaran disposats a pactar o si buscaran l'alcaldia en solitari.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits a nivell estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.