S'acosten les eleccions municipals 2023 a Catalunya, que enguany tindran lloc el proper diumenge 28 de maig. És la dotzena vegada que es convoquen aquests comicis des de l'actual etapa democràtica. Davant la proximitat de les eleccions, les diferents opcions polítiques que presentaran les seves candidatures van confeccionant i tancant les llistes per tal que els ciutadans de les seves viles puguin conèixer els seus possibles nous representants a partir del juny de 2023 i que integraran els plens dels consistoris fins a l'any 2027. 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A Sant Boi de Llobregat, un dels principals feus del PSC, l'alcaldessa Lluïsa Moret intentarà revalidar el càrrec que ostenta des del 2014. Per la seva banda, Esquerra Republicana buscarà erigir-se en alternativa i arribar a l'alcaldia, un bastó de comandament que els socialistes han retingut al llarg d'aquestes quatre dècades. A continuació, trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia de Sant Boi de Llobregat a les eleccions municipals 2023. La informació s'anirà actualitzant a mesura que transcendeixin més detalls sobre les candidatures i els alcaldables a la ciutat del Baix Llobregat.

L'alcaldessa Lluïsa Moret (PSC), a pel tercer mandat complet

L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, es presenta com a cap de llista del PSC, Partit dels Socialistes de Catalunya, per tercera vegada amb l'objectiu de fer un tercer mandat complet al capdavant del consistori. Moret és la primera regidora santboiana des del 2014. El 2015, va pactar amb ICV per arribar a la majoria i l'any 2019 va arribar a la majoria absoluta, però igualment va arribar a un acord de govern amb Sant Boi En Comú. La perspectiva dels socialistes és conservar el bastió de Sant Boi, on han governat de manera ininterrompuda des de la Transició.

lluïsa moret acte psc barcelona desembre 2022   Europa Press
Lluïsa Moret, en l'acte de presentació de la candidatura de Jaume Collboni a l'alcaldia de Barcelona / Foto: Europa Press.

Canvi a les files d'ERC: Jaume Sans s'estrena com a alcaldable 

Esquerra Republicana, ERC, va créixer a les eleccions de 2019, arribant a ser la principal força de l'oposició, i ara busca consolidar-se i materialitzar l'alternativa al govern socialista. Per tal de treballar al més aviat possible en els comicis d'aquest mes de maig, el febrer de 2022, ERC ja va triar en una assemblea el seu alcaldable. La militància va encarregar a Jaume Sans la tasca de substituir el fins llavors número 1 del partit a Sant Boi, Miquel Salip, que havia anunciat l'octubre de 2021 que no es presentaria a la reelecció per motius personals. Sans es presenta amb la convicció que la ciutat del Baix Llobregat "té per davant un temps de grans transformacions en molts sentits" i que els republicans han de ser "determinants en el camí que prenguin aquestes transformacions".

jaume sans candidat erc sant boi de llobregat maig 2023   Esquerra Republicana
Jaume Sans (dreta), el dia que va ser elegit alcaldable republicà el 2023 a Sant Boi de Llobregat / Foto: Esquerra Republicana.

Ciutadans, amb la mirada posada en mantenir la representació amb un nou líder: Lluís Tejedor

La tercera força a les eleccions del 26 de maig de 2019 va ser Ciutadans, que va aconseguir tres regidors. En un moment en què les expectatives del partit no són bones —les enquestes auguren que podrien desaparèixer del Congrés dels Diputats a les properes eleccions generals i, de fet, ja no tenen representació en alguns parlaments autonòmics, com ara Madrid o Andalusia—, els taronges es proposen mantenir la força als municipis. Lluís Tejedor, que ja es va presentar en la segona posició en la candidatura de 2019, és l'escollit per aspirar a l'alcaldia de Sant Boi de Llobregat, en substitució d'Olga Puertas.

lluís tejedor ciutadans eleccions sant boi de llobregat 2023   Ciutadans
Lluís Tejedor, al centre de la foto, en l'acte de presentació de la seva candidatura, acompanyat de Carlos Carrizosa i altres membres de la llista de Sant Boi de Llobregat / Foto: Ciutadans.

Sant Boi En Comú i Podem, a l'espera d'una possible coalició

L'any 2019, Sant Boi de Llobregat va ser un dels casos paradigmàtics en què En Comú i Podem es van presentar per separat. Les dues candidatures van concentrar quasi el 15% dels vots i els dos grups tenen actualment 2 edils, respectivament. Per part de Sant Boi En Comú, val a destacar que el 7 de gener va posar en marxa el procés per triar la persona que liderarà la candidatura a les municipals d'aquest 2023, sense que això exclogui una possible entesa amb Podem Sant Boi. Així doncs, per cap de les dues parts, de moment, es coneix qui serà l'alcaldable.

L'Ajuntament sorgit de les eleccions de 2019

El passat 26 de maig de 2019, els santboians van atorgar una victòria clara al PSC, que es va imposar amb un 42,9% dels vots, fet que els va permetre assolir els 13 regidors dels 25 que formen el ple municipal, suposant això la majoria absoluta. A més de 25 punts percentuals de distància —concretament, el 16,7% dels sufragis—, ERC va obtenir la segona posició amb cinc actes. El tercer lloc va ser per a Ciutadans, amb un 10,5% de les paperetes i tres edils. Finalment, tanquen la composició d'aquesta dotzena legislatura Sant Boi En Comú (amb 2 regidors i un 7,39% dels vots) i Podem (mateixa quantitat de regidors i quasi el mateix percentatge que els comuns, un 7,38%). De fet, la diferència entre aquestes dues últimes candidatures va ser de dos sufragis. Per la seva banda, Junts (4,7%) i Partit Popular (4,4%) es van quedar a pocs vots d'arribar al llindar del 5%, que és el tant per cent necessari per poder aconseguir representació als ajuntaments.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En la convocatòria de les eleccions municipals 2023 del diumenge 28 de maig, es votarà als 947 municipis de Catalunya i als més de 8.000 de l'Estat espanyol. També hi haurà comicis a 12 comunitats autònomes. L'Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Extremadura, Illes Balears, Illes Canàries, Múrcia, Navarra, La Rioja i el País Valencià renovaran els seus diputats i diputades. Justament, la lectura que es fa de les eleccions autonòmiques és que serviran per mesurar les forces amb les quals PSOE i PP arribaran en el moment en què faltarà només mig any per les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc previsiblement al desembre. En aquestes, s'augura que la presidència del govern espanyol se la jugaran Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.