De cara a les properes eleccions municipals 2023, fixades per al diumenge 28 de maig, els partits polítics ja tenen gairebé enllestits els seus candidats als 947 municipis de Catalunya, per donar prou temps perquè els caps de llista es puguin donar a conèixer entre els seus potencials votants. En el cas de l'alcaldia de Granollers, el principal focus d'atenció estarà en si el PSC podrà mantenir la històrica alcaldia del municipi, on governa des de l'any 1979, i si podrà fer-ho amb el marge que actualment té respecte als rivals més propers. Per ser més concrets, en les eleccions municipals de 2019 el PSC va sortir guanyador amb 14 regidors, seguit d'ERC i Junts per Catalunya amb 4 regidors cadascú. Una diferència de vots que fa pensar que un canvi de partit al govern és molt complicat. En aquest context posem cara als candidats a l'alcaldia de Granollers en les eleccions municipals 2023 que ja estan definits.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats de Granollers a les eleccions municipals 2023 i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l’Ajuntament de Granollers.

Alba Barnusell serà l'alcaldable del PSC a Granollers

L'actual alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, serà l'alcaldable de cara a les eleccions 2023 del 28 de maig. Barnusell, que va assumir l'alcaldia el mes d'abril de 2022 després de la renúncia de l'històric alcalde del PSC del municipi, Josep Mayoral, qui va estar al capdavant de l'Ajuntament durant 18 anys. Barnusell planteja la seva candidatura amb l'objectiu d'"escoltar tothom" perquè només així "avançarem més i millor". L'objectiu de l'alcaldable serà revalidar la victòria, cosa que no sembla complicat tenint en compte que el PSC governa al municipi des de 1979 i en les darreres eleccions va obtenir 10 regidors més que el segon partit.

Alba Barnusell PSC
Alba Barnusell, candidata del PSC a Granollers / Foto: PSC

Núria Maynou encapçalarà la llista d'ERC

La portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Granollers, Núria Maynou, tornarà a ser la candidata a l’alcaldia. En les eleccions municipals de 2019 va obtenir 15,15% dels vots i 4 regidors, quedant-se molt per sota dels 14 regidors del PSC. Enguany Maynou tractarà de retallar distàncies amb els socialistes amb una candidatura que aposta per "pensar en Granollers en gran, com a capital de comarca però més relacionada amb els veïns i els seus projectes".

Nuria Maynou ERC Granollers
Núria Maynou, alcaldable d'ERC a Granollers / Foto: ERC

Junts per Catalunya aposta per Àlex Sastre

Junts per Catalunya refermat la seva aposta per Àlex Sastre, qui va ser proclamat oficialment candidat per a les eleccions municipals del 2023 que ve després d’obtenir l’aval majoritari de l’agrupació local. Sastre tornarà a encapçalar la formació a les eleccions del diumenge 28 de maig després que cap candidat més es presentés al procés d’eleccions primàries, com preveuen els estatuts de Junts per Catalunya per a les ciutats de més de 50.000 habitants. D'aquesta manera, Sastre va quedar proclamat automàticament amb el suport majoritari de la militància.

Alex Sastre Granollers JUNTS
Àlex Sastre, alcaldable de Junts a Granollers / Foto: Junts

El regidor Jorge Pavón serà l'alcaldable de Ciutadans

L'actual portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Granollers, Jorge Pavón, tornarà a encapçalar la llista de la formació taronja a les pròximes eleccions del maig de 2023. L'alcaldable de Ciutadans, que va ser triat pel comitè autonòmic del partit i "amb el suport màxim dels afiliats de Granollers i el Vallès Oriental" va fer valdre, en declaracions després de ser elegit, el treball dels darrers tres anys al consistori per "ajudar la ciutadania des de la moderació i l'oposició constructiva". Tractarà de millorar els resultats de 2019 i intentarà que la crisi que el partit està travessant a l'àmbit nacional no afecti els resultats de les municipals.

Jorge Pavon Ciutadans Granollers CS
Jorge Pavón, alcaldable de Ciutadans a Granollers / Foto: Cs

Joan Ricart encapçalarà la llista de Granollers per la Independència (GxI) - Primàries

L'actual regidor del grup municipal de Granollers per la Independència (GxI) - Primàries, Joan Ricart, serà el candidat de la formació en les eleccions municipals del maig, segons els resultats del procés de primàries de Granollers per la Independència que culminava amb les votacions de dissabte, en què es va registrar un 32,10% de participació d'un cens de 542 persones. Ricart, que ha estudiat ciències polítiques i és doctor europeu en la matèria, va viure a Indonèsia fins al 2018, quan va decidir tornar a la seva ciutat.

Joan Ricart Primaries Granollers PRIMARIES
Joan Ricart, candidat de Primàries a Granollers / Foto: Primàries Granollers

El consistori sorgit el 2019

Les eleccions municipals de l'any 2019 van deixar uns resultats amb un clar guanyador, el PSC. No és cap sorpresa, ja que el partit socialista governa a la capital del Vallès Oriental des de les primeres eleccions municipals després de la dictadura, l'any 1979. Granollers és, de moment, un dels punts forts del socialisme. En les eleccions de 2019 Josep Mayoral, candidat del PSC, va obtenir la victòria amb el 43% dels vots i 14 regidors. El partit que es va quedar més a prop dels socialistes va ser Esquerra Republicana, amb un 15% dels vots i 4 regidors. En tercera posició i ben a prop dels republicans es va situar Junts per Catalunya, amb un 13% dels vots i també 4 regidors. En quarta posició es va situar Ciutadans amb un 9,15% dels vots i 3 regidors, i com a darrer partit en obtenir representació Primàries va obtenir un 5,3% dels vots i 2 regidors. Davant de l'aclaparadora victòria del PSC, que li va donar un marge de 10 regidors respecte al segon partit, el govern es va formar en solitari i en majoria absoluta, encapçalat per Josep Mayoral, cap de llista dels socialistes. Cal destacar que Mayoral va deixar l'alcaldia abans d'acabar el mandat, al mes d'abril de 2022, i el va succeir Alba Barnusell, la cap de llista del PSC de cara a les eleccions vinents al mes de maig.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits en l'àmbit estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.