El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha advertit en un fil de Twitter, que actualment "Espanya és el pitjor país d'Europa per trobar feina", i s'ha preguntat quin al·licient té seguir formant-ne part. Ha apostat per construir un nou Estat per a Catalunya, perquè faci el seu propi camí.

"Espanya és el pitjor país d’Europa per trobar feina, per sentir-se segur, dels més corruptes, dels menys democràtics, dels més judicialitzats...la pregunta és: quin al·licient té seguir a Espanya? És obvi que crear un nou país genera grans oportunitats", ha indicat. Al seu entendre, un Estat català estaria dins el grup d’Estats petits com Holanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Irlanda. "Caldria una transició, però en pocs anys podríem ser en aquest grup. Qui no s’ho cregui, que expliqui per què no, si Catalunya està al capdavant en molts indicadors econòmics", ha afegit.

Canadell ha recordat que Catalunya té un pes industrial alt (proper al 20%), és la 2a destinació turística líder, és líder al sud en inversió estrangera, líder en fires a nivell mundial, 3a destinació de finançament per startups, i molt ben posicionada en publicació científica i innovació. "Per què amb això vivim pitjor que Estats que no ho tenen? Perquè tenim un dèficit fiscal equivalent al 40% de tots els impostos que paguem!! És una barbaritat el país que podríem construir amb això!! Però quan et treuen el 40% dels impostos que pagues, el que et queda és per viure en la misèria", ha insistit.

Canadell ha recordat que la crisi del coronavirus ha enfonsat Espanya en un dels indicadors més delicats, el de l'atur, de tal manera que s'ha situat a la cua d'Europa, per darrere de Grècia. També considera la situació desastrosa en morts per coronavirus, i en endeutament.

El president de la Cambra ha anunciat que en un proper fil desplegarà la idea que la millor solució és que Catalunya esdevingui un Estat.