Hi ha una excepció a la llei de l'indult espanyola que permetria concedir la mesura de gràcies al president Carles Puigdemont i la resta d'exiliats. Es tracta de la figura de l'indult anticipat, com ha admès aquest dijous el ministre de Justícia Juan Carlos Campo. Tot i això, des del govern espanyol no ho contemplen "de cap manera", argumentant que l'expresident ha de tornar a l'Estat espanyol i ser jutjat pel Tribunal Suprem. De la mateixa manera, també ha negat que la immunitat d'eurodiputat l'empari.

En una entrevista a Onda Cero aquest dijous al matí, el titular de Justícia ha estat preguntat sobre la possibilitat que Puigdemont fos indultat sense ni tan sols ser jutjat, a diferència dels presos polítics. I el mateix Campo ha admès aquesta possibilitat però també hi ha tancat la porta rotundament: "Hi ha una previsió en la pròpia llei que excepciona aquest supòsit, però per descomptat el govern espanyol no ho contempla de cap manera".

Com en els dies anteriors, el dirigent socialista ha reiterat el seu missatge: l'expresident de la Generalitat hauria de de ser detingut si entrés en territori espanyol. "És un fugit i està reclamat per la justícia. Per tant el convido que vingui per ser jutjat", ha reiterat Juan Carlos Campo. Ha rebatut que, a diferència dels presos indultats, "no és fàcil albirar" voluntat de concòrdia en Puigdemont "quan està fugit de la justícia"

El titular de Justícia ha tornat a defensar l'operació dels indults: "L'indult no és un oblit. Per això el matís amb l'amnistia. L'amnistia és un oblit, l'indult és un perdó per construir un futur millor". És una decisió "valenta" que permet construir un "futur millor", ha insistit.

La sedició, "en estudi"

El que tampoc no acaba d'avançar, malgrat les promeses, és la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. Preguntat justament per aquesta iniciativa, Juan Carlos Campo ha assegurat que continua "en estudi" i ha negat que tingui per objectiu "rebaixar les penes del delicte". El que persegueixen és fer una "revisió profunda del bé jurídic d'ordre públic". I ha admès que va per llarg: "És absurd intentar reformar qualsevol cosa sabent que no tindrà suport parlamentari". El mateix Campo es va comprometre a portar aquesta reforma al Consell de Ministres abans del 31 de desembre de l'any passat.