El curs escolar de l'any 2021-2022 ha estat de tot menys senzill. I encara menys per al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha vist com se li plantaven davant diversos obstacles, com la situació de la pandèmia i el front judicial del TSJC i la seva imposició del 25% de castellà a les aules. Ara bé, aquest curs serà recordat, sens dubte, per l'enfrontament entre la comunitat educativa i els sindicats, d'una banda, i el departament que dirigeix Cambray, de l'altra. L'anunci de l'avançament del curs aquest pròxim setembre, sumat a altres decisions posteriors i les queixes per la manca de diàleg entre les dues parts, han posat en marxa diversos mesos marcats per les vagues educatives i la previsió d'un inici de curs que serà de tot menys tranquil.

Una realitat que no ha passat desapercebuda entre els partits polítics, els quals també fa força temps que pressionen Cambray en rodes de premsa i intervencions al faristol del Parlament. Aquest dimarts, han estat tres els grups que han volgut interpel·lar el conseller per a fer palès el descontentament que existeix: el PSC, la CUP i els comuns s'han pronunciat de forma consecutiva per a criticar diverses decisions del titular d'Educació i la seva gestió. Però Cambray ha respost en tots tres casos esquivant de ple les queixes.

Pel que fa a les reaccions dels sindicats i de la comunitat afectada, el conseller ha volgut centrar-se a recordar que aquest ha estat un curs marcat per la pandèmia. "Només fa un mes i mig que no portem mascareta", ha llançat. "Al mes de gener vam tenir un impacte molt important que va generar cansament i frustració". Més enllà dels efectes de la Covid, també ha reconegut que hi ha malestar perquè "s'arrosseguen retallades" des del 2008, que ha defensat que Educació treballa per revertir. Només en algun moment ha reconegut que hi ha una part dels afectats que estan descontents amb les polítiques de la seva Conselleria, però fins i tot aleshores ha remarcat que "això sempre ha passat si mirem l'hemeroteca" perquè "els canvis no agraden mai a tothom". I fins i tot ha llançat atacs als sindicats, lamentant que des del febrer "han deixat la cadira buida" en les reunions entre les dues parts.

"Estem millor que fa dos o deu anys"

Els tres-quarts d'hora de discurs de Cambray també han estat plagats de la seva habitual retòrica en defensa dels projectes que està treballant el departament de cara al 2022-2023 i fent cas omís a les crítiques dels partits. "El curs vinent donem resposta a demandes històriques: reduïm les ràtios, revertim les retallades i fem gratuïta l'escolarització infantil 2", ha subratllat. "Impulsem mesures que són bones per tot l'alumnat, sobretot aquell en situació de vulnerabilitat". Amb això, el conseller també ha defensat contundentment que Educació actua amb un "horitzó clar" i que ha "acordat els canvis amb la comunitat educativa".

Aquesta és, precisament, una de les qüestions més discutides, però el titular s'ha defensat en tot moment. "No trobaran cap actuació de la Conselleria en què hi hagi manca de diàleg. Hem parlat durant mesos amb les patronals del lleure, amb els Ajuntaments i amb els docents", ha dit. I, com en altres ocasions, ha tornat a explicar que l'avançament del curs escolar va ser decidida pel departament, i que posteriorment s'han engegat les converses "amb tothom", perquè és una decisió "bona" per l'alumnat. "No es pot dir que ara el sistema educatiu estigui pitjor que fa dos anys o fa deu anys, perquè està millor. Tenim més recursos que els que hem tingut mai, i en volem més, però evidentment no es pot fer tot alhora".

PSC, la CUP i els comuns calquen les crítiques

Des de la bancada dels socialistes, Esther Niubó ha descrit el 2021-2022 com un curs "molt complicat per la manca de diàleg, la improvització, la falta de planificació i la incapacitat de cercar acords", afegint que és un clima de malestar que fa anys que no es vivia i alertant de la situació que presenta el setembre. Fins i tot ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que intervingui per a solucionar la situació. Per part de la CUP, Nogay Ndiaye ha lamentat un curs catastròfic, remarcant la "manca de diàleg i la no voluntat d'arribar a acords", la "manca d'inversió al sistema públic" i la "privatització de l'escola pública". I Joan Jordan, dels comuns, ha criticat que Cambray utilitzi sempre el mateix mantra per defensar-se de les crítiques. "Hi ha molts reptes per a Educació, molts errors i molt menyspreu, per la qual cosa esperem un canvi radical". Amb tot, tres discursos pràcticament idèntics.