"La incompetència dels polítics espanyols pot ser tan mortal com la Covid-19". Així es titula el contundent article de l'edició castellana de The New York Times que analitza el paper del govern de Pedro Sánchez i altres polítics espanyols en l'evolució de la pandèmia del coronavirus, especialment en aquesta segona onada de contagis.

"Res ha facilitat la propagació del virus tant com la seva pròpia incompetència", escriu en aquest article d'opinió el periodista i exdirector d'El Mundo David Jiménez. Al llarg del text publicat en el diari nord-americà, es mostra durament crític amb la gestió del govern espanyol, així com amb el govern de la Comunitat de Madrid, capitanejat per Isabel Díaz Ayuso.

captur article new york times incompetencia politics espanyols

Les lluites partidistes que han conduït a una segona onada de contagis

L'article de The New York Times recorda com els ciutadans van complir obedientment l'estat d'alarma durant la primera onada de contagis, i ara se senten "entre la impotència i la indignació" en veure com s'han desaprofitat tots els seus esforços per culpa "d'una classe política que no va complir la seva part del tracte".

reunió comité seguiment pandèmia govern espanyol pedro sanchez illa - Efe

Membres del govern espanyol en la reunió del comité de seguiment de la pandèmia, presidida per Pedro Sánchez. / Efe

"Mentre els partits polítics continuaven culpant-se de qui havia estat responsable de la primera ona, la segona ja estava en marxa", analitza el periodista. En l'article, atribueix part de la incompetència a la falta de coneixements i experiència dels polítics espanyols: "La majoria arriben a llocs de responsabilitat sense més experiència que la seva militància política".

Com solucionar la incompetència política?

A part de les crítiques, l'article del prestigiós mitjà estatunidenc proposa "profundes reformes" per acabar amb la incompetència política espanyola. Entre elles hi ha l'educació, una mesura a llarg termini que no mostrarà resultats immediats però que cal treballar-la, segons Jiménez.

D'altra banda, el periodista també considera que cal "canviar la llei electoral perquè els votants triïn els seus representants en llistes obertes, replantejar-se una organització territorial que ha provocat una gran descoordinació entre regions i renovar les institucions de govern perquè deixin de ser una agència de col·locació de polítics i militants afins als partits en el poder".

L'article de The New York Times acaba recordant, però, que això no servirà fins que "no es responsabilitzi els dirigents espanyols dels seus fracassos i que aquests tinguin conseqüències polítiques en les urnes". "En la pròxima elecció no hauríem d'oblidar els responsables de la desastrosa gestió de la pandèmia del coronavirus".

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença conjunta amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa. / EP