Sense Pedro Sánchez, que es troba a la cimera iberoamericana d'Andorra, la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés ha donat ben poca cosa. El ple s'ha centrat en la campanya madrilenya, especialment després del cartell de Vox contra els menors estrangers no acompanyats, que la Fiscalia investiga per un possible delicte d'odi. L'extrema dreta ha tornat a criminalitzar els anomenats MENA. I ha rebut una resposta frontal del govern espanyol, a través de la vicepresidenta primera Carmen Calvo: "Vostès no haurien de tenir cabuda a la política". Fernando Grande Marlaska els ha qualificat de "feixistes". A tot això, tot i que Unidas Podemos s'hi ha dirigit, la junta electoral no fa res contra el racisme al bell mig de la capital espanyola, i fonts de l'executiu denuncien la "inacció".

El cartell electoral racista està penjat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitades de la capital espanyola. I s'hi pot llegir: "Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes". El ministeri públic ja ho està investigant. La Fiscalia Provincial de Madrid ha obert diligències d'investigació per un presumpte delicte d'odi. Avui al Congrés, la formació de Santiago Abascal s'ha reafirmat en la seva campanya de criminalització.

Al govern espanyol hi ha cert malestar pel cartell contra els menors no acompanyats. Si bé la Fiscalia ha obert diligències d'investigació per un possible delicte d'odi, la Junta Electoral Provincial de Madrid (JEPM) no ha mogut encara un sol dit. Fonts de l'executiu asseguren que la JEPM hauria d'haver actuat d'ofici. "És de manual", afirmen des de La Moncloa. No obstant això, lamenten, últimament la junta electoral "mira cap a una altra banda".

Davant d'aquest inacció, la candidatura d'Unidas Podemos ha registrat una reclamació davant la Junta Electoral Provincial perquè prengui mesures "urgentment" davant d'aquesta campanya, "de marcat caràcter discriminatori i xenòfob" i que "incita a l'odi i la violència". Concretament reclamen "la retirada immediata de la publicitat electoral" de la formació d'extrema dreta.

Per la seva part, les ministres de Drets Socials i d'Igualtat, Ione Belarra i Irene Montero, han anunciat aquest mateix dimecres que portaven la propaganda racista a la Fiscalia. Han avisat que aquesta missatges "no tenen cabuda en la societat espanyola" i han garantit que l'executiu central els plantarà cara.

 

Debat al Congrés

El portaveu ultra a la cambra baixa, Iván Espinosa de los Monteros, ha defensat aquest dimecres les dades manipulades —que en realitat és el que es destina als centres que els donen cobertura—, assegurant que els càlculs dels 4.700 euros surten d'uns "excels" a partir de "documents oficials de la Comunitat de Madrid". El diputat d'extrema dreta ha acusat La Moncloa de "portar" aquests menors a Espanya, en les condicions en què ho fan, fet que "els hauria de fer vergonya". I ha denunciat que l'Estat suposadament no té diners per als espanyols "però sí per als mena".

La resposta, contundent, l'ha rebut de part de Carmen Calvo, que els ha dit que són "el partit de la inhumanitat i l'odi". En aquest sentit, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha criticat que la formació ultra "assenyali nens i nenes que venen al nostre país en situacions terribles, havent estat objectes de delictes gravíssims durant el trànsit". Calvo els ha rebatut que "els drets d'aquests nens no es poden contraposar a un discurs comptable i econòmic, sinó el del dolor i desemparament". I els ha etzibat: "Vostès no haurien de tenir cabuda a la política d'aquest país".

També el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha donat resposta a la campanya racista de Vox. Els ha avisat que el seu Ministeri i els cossos de seguretat de l'Estat vigilaran "perquè aquests menors no acompanyats i les persones amb diversitat de gènere, d'orientació sexual, ideològica, religiosa o de qualsevol mena no siguin assenyalats per feixistes com vostès". La ministra de Defensa, Margarita Robles, també els ha situat "fora dels estàndards mínims de la democràcia".