Avui, per sisè cop, el PSOE ha tombat una nova comissió d’investigació sobre el rei emèrit. I ho ha fet malgrat l’aval dels lletrats del Congrés. La vicepresidenta primera Carmen Calvo ha justificat que el seu és un partit que “compleix i respecta la Constitució”, inclosa la forma d’Estat. Malgrat tot, ha posat damunt la taula un altre element: la reforma de la inviolabilitat del Rei, un recurs que apareix de tant en tant al debat públic espanyol. El mateix Sánchez s’hi va obrir el passat juliol. Avui Calvo ha assegurat que aquest assumpte “es pot abordar perfectament”. Ha reclamat fer-ho a través del consens, sumant el suport de formacions que no són republicanes, amb la vista posada en el PP de Pablo Casado. En canvi, ha assegurat que "evidentment no es farà amb els partits que opten per la forma republicana"

En una entrevista al canal 24H, la dirigent socialista ha defensat, després del nou veto del Congrés a investigar l’emèrit, que el PSOE “respecta i compleix la Constitució en els seus termes”, i dona suport a la forma de monarquia parlamentària. Així, una part dels escàndols del Rei està coberta per la inviolabilitat constitucional i l’altra es troba judicialitzada.

En aquest context, Carmen Calvo sí que s’ha obert a altres possibilitats, com la reforma de la inviolabilitat, que “és un tema que es pot abordar perfectament” en el marc d’una “reflexió de posada al dia de la nostra forma de monarquia parlamentària”. Parafrasejant el rei Felip VI, ha dit que hi ha “exigències ètiques” de la ciutadania. Podria ser la inviolabilitat o podrien ser altres aspectes, si bé no ha entrat en més detalls. Ha assegurat que ha de ser “ben pensat”, sense pressa ni “estridències”. I també ha apostat per fer-ho amb el màxim consens possible, sumant-hi formacions com el PP.

El context pot canviar, però no la posició del PSOE: protegir la monarquia de qualsevol sacsejada. Aquest dimecres, per sisena vegada ja, els socialistes han tornat a ser claus a la Mesa del Congrés perquè aquesta rebutgi la comissió d'investigació sobre les targetes opaques del rei emèrit Joan Carles I. I aquesta vegada ho ha fet malgrat que els lletrats hi havien donat el seu vistiplau per primer cop, en ser fets no protegits per la inviolabilitat constitucional. Els socialistes han unit novament els seus vots als del PP i Vox per a tombar la petició registrada per Podemos i els independentistes.

Madrid, zona catastròfica?

L’Ajuntament de Madrid presentarà demà mateix la petició perquè el govern espanyol declari la capital espanyola com a zona catastròfica com a conseqüències de les nevades del temporal Filomena. Ho ha anunciat l’alcalde José Luis Martínez-Almeida després de “constatar greus danys que ascendeixen a centenars de milions d'euros produïts pel temporal de neu”. No obstant això, Carmen Calvo ha tornat a refredar les expectatives en aquest sentit. La vicepresidenta espanyola ha recordat que primer cal avaluar els danys, i que això no es fa “en 24 hores”, sinó que requereix més temps perquè “es posen en marxa els recursos públics dels ciutadans”.