L’independentisme també ha de “vetllar” per la governabilitat d’Espanya. Així ho ha assegurat aquest dilluns la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, que ha instat els partits independentistes a no bloquejar la conformació del govern de coalició. Ha defensat que cal buscar l’estabilitat de la legislatura, i que això es farà “amb temps i acords” entre diverses forces polítiques. Els ha reclamat "responsabilitat" i "maduresa". Lluny queden les declaracions de la cúpula del PSOE que no volia dependre dels independentistes.

Des de Còrdova, la dirigent socialista ha assegurat que “toca que tots posem per davant Espanya i per darrere els nostres interessos”. Ha precisat que “quan diu tots, diu també els partits independentistes que tenen escons a les Corts Generals”. En aquest sentit, ha assenyalat que “a ells també els toca vetllar de la manera que considerin oportuna per un país que, de cap de les maneres, pot tenir altra cosa que un govern i aviat”.

La vicepresidenta en funcions ha defensat que cal “quatre anys d’estabilitat” per enfrontar els reptes per davant, i que això s’intentarà aconseguir “amb temps i amb acords i pensant en els interessos d’Espanya abans que cap altra cosa”. Ha advertit que no s’entendria que “es continuïn frustrant les expectatives legítimes dels ciutadans quan voten que hi hagi un govern”.

Els tretze diputats d’ERC són la pedra angular del govern de coalició Sánchez-Iglesias. El PSOE va recollint alguns suports amb el pas dels dies, però encara no compten amb els republicans, que són imprescindibles amb l'autoexclusió del PP i Ciutadans.