La vicepresidenta espanyola Carmen Calvo ha reconegut en una entrevista a Canal Sur, que el govern de Pedro Sánchez vol els indults per als presos polítics independentistes, per "sortir del bucle" de 10 anys d'ofensiva independentista i evitar que es produeixi un altre intent unilateral.

Calvo ha explicat aquesta intenció del govern espanyol, per convèncer els seus simpatitzants que recelen de l'aplicació dels indults. "Portem més de 10 anys amb una situació molt complexa a Catalunya, que trastorna contínuament la política espanyola, entre altres raons perquè Catalunya és un territori molt important d'Espanya, amb 7 milions d'espanyols que són catalans... Si algú no entén que el govern de la nació ha d'intentar per tots els mitjans prendre decisions que ajudin al fet que una part tan important del territori i que una quota tan important de població surti d'aquest bucle melancòlic i frustrant que és intentar trencar l'ordre constitucional sense que ho puguin aconseguir, i enfortir l'Estat i la tranquil·litat de la política espanyola, és que no té memòria", ha indicat.

 

Calvo ha subratllat que es concedeixen indults "gairebé cada setmana" i, sobre les crítiques de dirigents del PSOE a aquesta mesura, ha afirmat que el partit socialista "és on ha de ser". La vicepresidenta ha remarcat que el posicionament del PSOE és el que marca el secretari general, Pedro Sánchez. D'altra banda, Calvo ha esperat que ERC "condueixi la política catalana a la realitat". 

També ha defensat que els indults no són fer una "crítica" a la sentència de l'1-O i que "no tenen res a veure" amb el funcionament del poder judicial. Ha negat igualment que sigui un debat jurídic, i ha argumentat que és un instrument que "existeix en totes les democràcies" i que depèn del poder executiu.

Per la seva banda, en una entrevista a El món a RAC1, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reiterat que no confia que els indults que es planteja l'executiu de Pedro Sánchez siguin la solució al conflicte català. "L'indult seria igual d'efímer que van ser els tercers graus", ha vaticinat Cuixart, que està convençut que serà una mesura temporal que generarà "frustració al poble de Catalunya". 

El president d'Òmnium ha considerat que les institucions de l'Estat espanyol no són prou madures per gestionar la possibilitat d'un indult. Tot i això, Cuixart ha recordat que des de la seva organització no demanen cap mesura de gràcia, ja que no es penedeixen ni consideren que sigui una solució a res.