El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que el Govern necessita que hi hagi les inversions que toquen en les infraestructures per tal d'afrontar totes les obres i millores de Rodalies, l'aeroport del Prat i creació d'habitatges. Calvet ha assenyalat, en una entrevista a 'El món a RAC1', que dels "4.000 milions d'euros que s'haurien d'haver executat el 2015 en matèria d'inversió, l'Estat només n'ha executat un 14%".

En relació a les afectacions per les pluges d'aquest matí, el conseller ha destacat, que "Renfe és qui dona el servei, però les infraestructures són d'Adif" i que quan hi ha afectacions, "cal saber de qui és la responsabilitat." Calvet ha defensat que han posat sobre la taula la "necessitat de reobrir aquest traspàs de servei que es va fer el 2010, i que va ser incomplert", i ha afegit que "l'incompliment d'aquestes inversions ens fa reclamar un pla d'inversions que sigui creïble".

"Hi ha un clar tracte de ciutadans de segona"

Calvet ha reclamat que "cal material modern, infraestructures al dia, i que els horaris es compleixin". Ha indicat que amb els Ferrocarils Generals de Catalunya (FGC) creuen que ho podrien "fer molt bé", però ha insistit que amb Renfe caldria que l'Estat transferís els diners del dèficit tarifari.

Pel que fa als problemes constants de Rodalies, el conseller ha exclamat que estan "enfadats permanentment perquè els ciutadans de Catalunya no s'ho mereixen". Ha assegurat que "tenim una empresa capaç d'assolir el servei de forma ràpida i amb qualitat", però que el contracte marc "no se signarà si no hi ha un traspàs del servei". I ha etzibat que "hi ha un clar tracte de ciutadans de segona" i que "és un maltracte estructural."

Calvet també ha subratllat aquestes diferències de tracte a l'aeroport del Prat, explicant que "l'arribada de la T1 al Prat s'està executant. Les llançadores es van projectar a Barcelona i a Madrid el mateix any, i allà ja fa 6 que està en marxa. Són molts anys d'endarreriment". D'altra banda, el conseller ha afirmat que van intercedir en la mediació entre Trablisa i els seus treballadors, però que no han arribat a cap solució. S'ha queixat que "ni la Generalitat, ni l'Ajuntament formen part del comitè d'Aena" i que volen participar en la gestió del conflicte.

"Habitatge és una de les màximes prioritats de la Generalitat"

En la mateixa entrevista, Calvet ha parlat de les polítiques d'habitatge de la Generalitat destacant que "és una de les màximes prioritats". Ha indicat que estan "focalitzats a augmentar el parc d'habitatges de lloguer assequible i que si es fa un mal ús dels habitatges oficials, s'ha de corregir". Ha explicat que qualsevol habitatge de protecció oficial que "no es dediqui a l'ús habitual i permanent" per part d'una família amb recursos limitats, "ha de ser sancionat".

El conseller ha declarat que volen aconseguir que els habitatges de protecció oficial tinguin una "qualificació permanent", ja que no volen que després passin a empreses privades.

L'ACN com a contrapoder

Sobre les declaracions de Tardà assegurant que l'ACN s'havia equivocat perquè s'havia convertit en un contrapoder, Calvet ha explicat que no està d'acord amb l'afirmació de l'exdiputat d'ERC, ja que "qualsevol entitat social amb ganes d'incidir en el moment polític de la societat, el que fa és de contrapoder".

De fet, el conseller ha ressaltat el fet que l'Assemblea els fa sentir "tensionats" perquè els insten a mobilitzar-se i que això li sembla "perfecte". En aquest sentit, el conseller ha afirmat que assistirà a la Diada "com sempre".

Investidura de Sánchez

Calvet ha comentat que el suport de JxCat a la candidatura de Sánchez a la presidència del govern espanyol, només es donarà si veuen que els socialistes "són valents i volen afrontar" el conflicte amb Catalunya. El conseller ha demanat diàleg i negociació, no obstant, ha afegit que "és evident que la sentència marcarà un punt d'inflexió".

També ha defensat que "JxCat som els de la unitat" i que sempre han intentat fer llistes conjuntes i pactes a les institucions. Ha explicat que "pot ser una unitat tàctica i estratègica" i que no han de "perdre la tensió de la societat davant del conflicte". Ha conclòs que la confrontació amb l'Estat ha de ser "intel·ligent" i que "passa per fer-nos forts a les institucions".