El final dels peatges a Catalunya coincideix amb l'anunci dels marcats pel govern espanyol. La incertesa que ha generat el president Pedro Sánchez advertint d'aquesta nova via recaptatòria topa amb l'objectiu del Govern. El conseller en funcions de Territori, Damià Calvet, ja ha advertit a La Moncloa, en declaracions a Catalunya Ràdio: "Que quedi claríssim, el 31 d'agost s'acaben els peatges i tindrem barreres aixecades. No hi ha cap mena de pròrroga en aquesta finalització". 

Així doncs, el Govern ja ha aprovat aquesta setmana el pressupost per començar a gestionar de forma directa el manteniment d'aquestes vies de circulació. Cal recordar que aquestes són les concessions de l’AP-7, l’AP-2, la C-32 nord i la C-33 d’Abertis, en total uns 450 quilòmetres.

Calvet justifica la idea de Sánchez per la mala gestió que han fet en els darrers temps: "Van tard i malament". I considera que es veuen obligats a prendre aquesta mena de mesures perquè han fet cas omís de la implementació de conceptes que des de la Unió Europea han anat advertint a tots els estats membres. A tall d'exemple, els derivats per ús o per qui contamina.

En aquesta línia, Calvet treu pit que Catalunya ja porta temps fent els deures: "Ho tenim molt estudiat i veníem advertits des de fa temps". Però aquesta és la solució que proposa Sánchez per poder complir i rebre els fons europeus. Des del govern català, consideren que ja fa temps que coneixien la normativa i s'hagués pogut treballar amb "una tarifa plana que després pot derivar en una tarificació per ús". Una forma recaptatòria diferent de la del peatge, que té com a finalitat "millorar el transport públic, mantenir les vies i les flotes". 

Calvet, una vegada més, critica la gestió espanyola: "Tot això, l'Estat espanyol, com si sentís ploure. Ja els advertíem perquè és d'obligat compliment a Europa i ara ho fan de manera equivocada. Van tard i malament, ho anuncien erròniament i fins ara s'ho han mirat de lluny". Si els plans de Sánchez es compleixen, el sistema s'aplicaria en dos o tres anys, a partir del 2024, a totes les autovies.

Futur Govern?

 

En paral·lel, el compte enrere per formar Govern ja està activat. Calvet no pensa repetir conselleria però admet que està a la disposició del que considerin. Ara bé, es mostra optimista respecte a un acord entre Junts i ERC: "Em consta que les negociacions avancen amb solidesa". Tampoc nega la major: "Els dies van passant, és evident que tenim una data límit i és bo que així sigui".

Més enllà del repartiment de cadires, des del seu àmbit, el conseller assegura que estan "aportant a aquesta negociació totes les polítiques d'habitatge, medi ambient i, en definitiva, un programa de govern robust". L'objectiu? "Servir la gent".

Fotografia de portada: imatge de recurs del conseller Calvet el passat mes d'abril