La plataforma de Yes California que està a favor de la independència de l'estat nord-americà, ja ha rebut l'autorització legal que li permet recollir firmes perquè aquesta qüestió se sotmeti a votació. Califòrnia té 40 milions d'habitants i un 61,4% dels votants van preferir la demòcrata Hillary Clinton a l'actual president dels Estats Units, Donald Trump. Segons ha explicat TV3, s'hauran de recollir al voltant de 600.000 firmes abans del 25 de juliol perquè la pregunta sigui votada durant el novembre del 2018. Però fins i tot en el cas que s'acabés imposant el "sí", encara s'hauria de convocar un referèndum. 

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Califòrnia, Alex Padilla, considera que és molt improbable que la independència de Califòrnia s'acabi materialitzant i en cas de produir-se, entén que hi hauria seriosos obstacles legals. Al voltant de dos mesos abans, Yes California ja va emplaçar Padilla a permetre la votació del referèndum amb una pregunta de resposta binària: "Hauria de ser Califòrnia un país lliure, sobirà i independent?"

Més concretament, les paraules "sí" i "no" estaran separades en dues línies diferents i a la dreta de la pregunta. Per tal de validar-ne el resultat, han quedat fixats dos requisits: una participació d'almenys el 50% de la ciutadania registrada i almenys, el 55% ha de votar "sí". Tot plegat va començar amb la victòria de Trump i la reivindicació als carrers dels californians que a més, van fer bullir les xarxes amb el hashtag #Califrexit i #Calexit. Del Brèxit al Calèxit?