La Caixa de Solidaritat ha donat ajuts a 276 persones aquest any 2021, segon han anunciat en un comunicat. Els ajuts han comportat una despesa de 180.800 euros en defenses, 20.000 euros en fiances de llibertat, 12.348 en multes i 84.960 en fiances de responsabilitat civil. L'entitat ha remarcat que des de la seva creació han pogut ajudar a més de 800 persones que han estat represaliades pel procés. 

L'organització ha destacat la dimensió de la repressió que viu l’independentisme, la qual es pot pal·liar mínimament amb el suport mutu. Han destacat la feina que fan molts advocats i advocades, que "sense cap remuneració" assumeixen les defenses de molts encausats. També han mostrat agraïment als partits, els quals "assumeixen les despeses de defensa dels càrrecs polítics que són imputats en els diversos procediments que són oberts".

Persecució econòmica

Segons la Caixa de Solidaritat, actualment "el Tribunal de Comptes ha esdevingut l’eina principal de repressió econòmica". L'entitat ha denunciat la persecució del tribunal que ha qualificat d'actuar "a com una nova inquisició que fa el mateix paper que feia el franquisme a través dels Tribunals de Responsabilitats Polítiques". 

Des de l'organització han destacat l'actuació del tribunal mitjançant dos procediments la causa de la consulta del 9-N, i el procediment del referèndum de l’1 d’octubre i de l’acció exterior de la Generalitat. Sumant les dues causes, el tribunal, de moment, ha reclamat més de 15 milions i hi ha 58 persones diferents afectades.

La Caixa de Solidaritat ha desgranat el seu suport als afectats per les dues causes. Per una banda, han aportat 190.801 euros addicionals a la causa del 9-N per cobrir la totalitat del que es reclama i aconseguir que s’aixequin els embargaments. Per altra banda, en el cas dels excàrrecs d'acció exterior l'entitat ha lamentat que en aquell moment no disposava d'una quantitat suficient per cobrir tota la fiança desorbitada que havia marcat el tribunal. 

Una crida a continuar

Per poder seguir donant suport a les persones represaliades en la "lluita contra la vulneració dels drets democràtics i polítics més elementals", la Caixa de Solidaritat demana a la ciutadania que segueixi fent aportacions econòmiques.

"Cal tenir en compte que tot l’esforç col·lectiu ha estalviat molts patiments a moltes persones innocents", han recordat en el seu comunicat i han afegit: "Cal un esforç complementari de solidaritat, així com per seguir garantint el suport a les defenses i el pagament de les fiances de llibertat i responsabilitat civil dels activistes de base".

 

Imatge principal: Manifestació de l'ANC en la diada nacional de Catalunya baixant per Via Laietana / Sergi Alcàzar