Important baixada de participació a les eleccions andaluses d’aquest diumenge. Segons les últimes dades, a les sis de la tarda havia votat un 46,43% dels andalusos, cinc punts menys que a les eleccions de 2015, quan ja havia votat un 51,41%.

Aquestes dades encara han estat més baixes en algunes de les grans ciutats que han estat bastions històrics del PSOE. Això s’explicaria per la desmobilització de part de la població després de prop de quatre dècades de governs socialistes. Municipis com Alcalá de Guadaíra o Dos Hermanas, on el PSOE ha estat sempre el partit dominant, la participació ha caigut fins a set punts. Males notícies pels socialistes en un moment en què, tot i sortir guanyadors de les eleccions, no se’ls presenta un escenari fàcil.

El descens de la participació, en canvi, seria un element a favor de Vox. Pel partit d’ultra dreta, seria més fàcil aconseguir entrar al Parlament andalús ja que el llistó de vots per guanyar un diputat és menor a menys participació. És significatiu l’exemple de El Ejido, un municipi de la província d’Almería de 88.000 habitants i amb una taxa de població estrangera que supera el 30%. En aquesta localitat, la participació, en lloc de caure, ha pujat dos punts passant d’un 42,1 a un 44,2%.

De fet, les enquestes donaven a Vox un diputat a la província d’Almeria, on els seus missatges antiimigració i a favor d'una rebaixa fiscal haurien estat especialment ben rebuts. La participació en aquesta província, l'única on el PSOE no va guanyar l'any 2015, és la que menys ha caigut (2,38%).