Mariano Rajoy té fama de deixar caure les víctimes, sense propinar-los un escarni públic, tal que no quedi ni rastre de la seva acció, o omissió, en el gest. Aquesta inèrcia semblava que s'hagués d'aplicar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, enmig de l'ultimàtum de Ciudadanos perquè dimiteixi, a causa de la creixent teranyina del 'mastergate'. Però la lideressa està disposada a resistir fins al final, i fonts del seu entorn ja asseguren que només marxarà si el líder del Partit Popular li ho demana, tot i que la solució no es preveu imminent.

El fet és que la formació resta a l'espera del retorn de Rajoy, que es troba a Argentina de viatge oficial. Això dificulta la mediació en la negociació entre coordinador general del PP Fernando Martínez Maíllo amb el vicesecretari de Cs, José Manuel Villegas, en un intent de Génvoa d'acceptar ara la comissió d'investigació. La formació taronja, però, no està disposada a fer marxar enrere, com recordava Villegas dimecres, i donarà suport a la moció de censura de PSOE i Podemos, si el PP no força la sortida de Cifuentes i nomena un altre candidat abans de final de mes.

La qüestió és que els populars dubten que el president espanyol s'arrisqui a fer evident la cessió davant d'Albert Rivera. "Rajoy mai s'ha deixat pressionar per allò quediguin els mitjans de comunicació o els membres del partit" avisaven fonts veteranes i properes al líder. El cas, de fet, recorda a Múrcia, on segons Villegas "es va prendre tard una decisió que des del minut u es feia evident" exposava. Aleshores, els populars van trigar a forçar la sortida de Pedro Antonio Sánchez, imputat per la Púnica, gairebé 50 dies després de l'escàndol, com exigia Cs.

Així les coses, des de la direcció del PP mostren símptomes de voler allargar els temps. La moció de censura dels socialistes té de terminis entre el 13 d'abril i el 7 de maig, data màxima per a la celebració. Per tant, és previsible que el pols entre les dues formacions de la dreta española continuï uns dies. Passa perquè Cs va ser clar amb l'ultimàtum de fer fora Cifuentes, cosa que des del del PP creien possible aturar, en tant que ho veien com a "precipitat". Així mateix, la carta de Génova és que els taronges volen evitar assumir un possible perjudici d'anar de la mà dels "radicals" de Podemos.

El fet és que a hores d'ara, fonts del PP no aclareixen quin seria l'escenari menys perjudicial per a ells: si fer caure la lideressa, o deixar que sigui enderrocada. Davant d'aquest escenari, no volen que el sacrifici de Cifuentes sigui un trofeu a exhibir per Cs, que ja sembla disposat a aparèixer de la mà de la formació morada en la moció. Al seu torn, la presidenta de Madrid, es resisteix a deixar el càrrec perquè no té la sensació d'haver fet res malament. D'aquesta manera, s'emplaça a Rajoy per dirimir un futur que s'agreuja, a mesura que creix l'escàndol del mastergate.