El portaveu de C’s al Parlament, Carlos Carrizosa, ha considerat que si el TC tomba els pressupostos per la partida destinada al referèndum, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es veurà abocat a dimitir i convocar eleccions.

Carrizosa ha explicat que si el ple del Parlament rebutja, amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, les esmenes a la totalitat de l'oposició, C's sol·licitarà al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen sobre la legalitat del projecte pressupostari del Govern per a l'any que ve, que reserva 5,8 milions d'euros per a un referèndum sobiranista.

Segons Carrizosa, les partides destinades tant a l'organització del referèndum sobre la independència com la construcció d'estructures d'Estat "topen claríssimament amb el mandat del TC de no desenvolupar la resolució secessionista que va aprovar el Parlament" el 9 de novembre del 2015, ha detallat en una entrevista a Efe.

Els comptes del Govern, que el ple del Parlament admetrà a tràmit just abans del Nadal amb els vots de JxSí i la CUP, "no són només inconstitucionals sinó també antiestatutàries", perquè destinen recursos a qüestions sobre les que la Generalitat "no té competències", ha alertat.

Al marge del que plantegi en el seu dictamen el Consell de Garanties Estatutàries, òrgan consultiu català, Carrizosa ha donat per fet que les institucions de l'Estat s'activaran.

"A ningú li sorprendrà que el Govern d'Espanya, al final, acabi impugnant aquesta llei de pressupostos. Si això passa, serà la crònica d'una mort anunciada, perquè el Govern ja sap que aquests pressupostos no van a tirar endavant", ha assenyalat.

Per a Carrizosa, és el mateix Govern el que s'arrisca a haver de "prorrogar novament" els pressupostos i portar la política catalana al "col·lapse", en haver inclòs partides que poden dinamitar la validesa dels comptes per a l'any vinent.

Si finalment el Govern de l'Estat portés la seva denúncia al TC i els pressupostos acabessin sent suspesos, segons la seva opinió, Puigdemont hauria d'assumir responsabilitats.

"Seria un desastre per als catalans que el Govern cregués que pot continuar. Si demostrés la seva incapacitat per tirar endavant els pressupostos a l'haver inclòs partides que no tenen sortida, el Govern hauria de deixar ja el seu full de ruta, convocar unes noves eleccions i Puigdemont hauria de dimitir", ha reflexionat.

Carrizosa ha recriminat a Puigdemont que "depengui d'un partit assembleari i extremista" com la CUP, que "té com a referents Cuba i Veneçuela i no Suècia o Finlàndia".

Lleis de desconnexió

També ha vaticinat que JxSí i la CUP tornaran a "desobeir" i aprovaran les anomenades "lleis de desconnexió" de l'Estat, que pretenen donar a Catalunya un marc jurídic propi, una Hisenda i una Seguretat Social deslligades de les estructures espanyoles.

Però el TC "ha actuat amb celeritat en les últimes ocasions", per la qual cosa Carrizosa s'ha mostrat "convençut que anul·larà ràpidament aquestes lleis".

D'una altra banda, ha celebrat que el Govern de Mariano Rajoy "allargui la mà" a la Generalitat per iniciar una etapa de "diàleg" en la que C's s'ofereix a "col·laborar".

No obstant això, la formació taronja no té "gaires esperances" en que els màxims responsables de l'executiu català, "que s'han entestat en una política de divisió, confrontació i bloqueig, siguin capaços d'encarar una nova època de diàleg".