En ple debat obert entre els dos grans partits independentistes sobre com concretar els propers passos a seguir per avançar cap a la República, l'Assemblea Nacional Catalana aspira a condicionar les negociacions posant en marxa el Bus per la IndependènciaDes d'aquest divendres ja roda pels carrers de Barcelona i ho seguirà fent, de moment, durant dues setmanes, passant també per Badalona, Sant Adrià del Besòs i L'Hospitalet de Llobregat.

El comboi, de groc corporatiu, està serigrafiat amb missatges que fan referència a la majoria històrica assolida per l'independentisme a les urnes el passat 14-F, quan per primera vegada es va superar la barrera de la meitat dels vots: "Som el 52%. Ara República Catalana" i "52% dels vots, 74 escons: independència ara!". La iniciativa ha sorgit de les bases de l'organització, específicament de les assemblees territorials del Barcelonès. 

Pretén ser, diuen, "un missatge molt clar als nostres polítics". L'ANC adverteix ERC i Junts que no vol "només un govern independentista sinó un govern que faci efectiva la independència" durant aquesta legislatura. I afegeix que "les bases no entendrien que el nou executiu no treballi en aquesta direcció". 

La divergència de criteris

L'ofensiva de l'ANC arriba després de dos intents fallits d'investir Pere Aragonès, quan tot just s'acaba de reactivar la negociació entre ERC i Junts per dilucidar si són capaços o no de posar-se d'acord per tornar a governar Catalunya en coalició.

Precisament, un dels elements que obstaculitza l'acord és la divergència de criteris sobre l'estratègia per assolir la independència. ERC i la CUP han pactat donar dos anys de coll a la taula de diàleg amb l'Estat mentre en paral·lel es van preparant les bases per "un nou embat" per si la negociació amb el govern espanyol no fructifica. De la seva banda, Junts exigeix més concreció a l'hora de definir què passa si la taula fracassa i com es traduirà la resposta unilateral de les institucions catalanes. 

Si tots dos partits acaben constatant la impossibilitat de traçar un full de ruta compartit, Junts ja ha explicat que no forçarà noves eleccions, sinó que investirà Aragonès però es quedarà a l'oposició. 

A la imatge principal, el bus per la independència de l'ANC a Barcelona. / ANC