El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha enviat una carta al ministre Fernando Grande-Marlaska en què defensa l'actuació dels Mossos en resposta al toc d'atenció del responsable d'Interior de l'executiu espanyol per l'actuació de la policia catalana aquest cap de setmana. Buch replica que en els talls registrats a diferents autopistes, els Mossos van aplicar els mateixos protocols que es van activar el mes de març passat amb el 155 “davant d’episodis anàlegs en autopistes catalanes, quan la policia de la Generalitat estava sota la dependència del Ministeri de l’Interior”.

“No compartim en absolut la consideració que els professionals de la Policia de la Generalitat o les autoritats del sistema policial de Catalunya poguessin incórrer en els supòsits d’inacció a què fa referència”, assegura en una missiva de tres pàgines en què respon a les acusacions que Marlaska va traslladar-li dilluns a través d'una carta. També el vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller de Territori, Damià Calvet, han respost a les cartes que els han enviat els seus homòlegs espanyols per expressant la mateixa preocupació i hi han afegit la missiva de Buch.

 

Dilluns al vespre el ministre va enviar una carta al conseller advertint-lo que si els Mossos no responen a les accions al carrer, com les d'aquest cap de setmana, farà entrar en acció els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat a Catalunya.

“Per part de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra es van adoptar les mesures oportunes i es van seguir els protocols establerts per garantir el manteniment de l’ordre públic i la seguretat ciutadana, així com per garantir la seguretat del trànsit i la llibertat de desplaçament dels ciutadans, i la normal gestió de les autopistes de peatge, al mateix temps que es garantia el lliure exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació”, s’assegura en el text.

Afirma que la seguretat va estar garantida en tot moment, respectant l’equilibri “entre el lliure exercici dels drets i les llibertats i el màxim respecte als drets fonamentals de reunió i manifestació i a la llibertat d’expressió”.

Aragonès en la seva carta a la vicepresidenta, Camen Calvo, insisteix que “en cap moment s’ha deixat de complir les obligacions que, en exercici de les competències en matèria de seguretat pública, correspon a la Generalitat conforme al previst en l’article 164 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”.

Com la resta de membres del Govern, expressa la preocupació pels fets que es van registra però replica que no es pot parlar de “abandonament de funcions, ni tampoc incompliment de cap ordenament jurídic vigent” per part de l'executiu o els Mossos.

La carta conclou assegurant que el Govern manté el més ferm compromís amb la salvaguarda de la seguretat ciutadana, el respecte a l’ordre públic i al legítim exercici dels drets fonamentals per part de tots els ciutadans”.

També el conseller Damià Calvet ha respost a través d'una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, que els "trastorns" que es van produir en el correcte funcionament de les autopistes no són responsabilitat dels Mossos. El conseller de Política Territorial ha afegit, igual que Aragonès, la carta que Buch ha enviat a Marlaska.